Život

Vrhunski svjetski ortoped Yasser ElBatrawy za Bosnainfo: Pacijente u Bosni liječim svojim srcem

FOTO: ELBATRAWY: VOLIM SARAJEVO/PRIVATNA FOTOGRAFIJA
FOTO: ELBATRAWY: VOLIM SARAJEVO/PRIVATNA FOTOGRAFIJA

Jedan od najpriznatijih svjetskih ortopeda, Egipćanin Yasser ElBatrawy, ovih je dana u Sarajevu, gdje u Općoj bonici „Abdulah Nakaš“ operiše najteže slučajeve deformiteta ekstremiteta svojih, bosanskih pacijenata.

ElBatrawi stručnjak je koji je svoje znanje sticao širom svijeta, od Baltimora u Americi, do Njemačke, Rusije, Italije, a sada ga prenosi svima kojima je potrebno, pa tako i u BiH. Došao je zahvaljujući angažmanju direktora Opće bolnice dr. Ismeta Gavrankapetanovića, te ogranizacije Pomozi.ba koja je platila za njegovo putovanje i boravak u Sarajevu.

-Volim ovaj grad, ovu zemlju i ljude. Meni je privilegija biti ovdje, a pogotovo ako mogu da pomognem mojim pacijentima, kaže nam ovaj čuveni Egipćanin.

On je već imao praksu u Sarajevu, tada, prije šest godina to je bilo na Ortopedskoj klinici KCUS-a. I tada je operisao mnogo Bosanaca i Hercegovaca, pro bono, potpuno besplatno.

FOTO: SA DR GAVRANKAPETANOVIĆEM:DOGOVOR DVA VRHUNSKA STRUČNJAKA
FOTO: SA DR GAVRANKAPETANOVIĆEM:DOGOVOR DVA VRHUNSKA STRUČNJAKA

Sa svojim pacijentima ima navjerovatno prisan odnos. One mlađe, tretira kao svoju djecu.

-Ja moje pacijente ne razlikujem od svoje djece. Vaš sin ili kćerka je kao moj sin ili kćerka. A sve njih ne liječim, ne operišem samo mozgom, rukama, već i sa srcem, kaže nam doktor ElBatrawy.

Ne krije da mi nisu jasne okolnosti u kojima se nalazi zdravstvo kod nas. Ne razumije taj odnos KCUS-a i Opće bolnice, na primjer, i smatra da je to, u krajnjoj liniji, nepošteno prema pacijentima.

-Ja sam prije nekoliko godina na Otropedsku kliniku donirao opremu i instrumente u vrijednosti od 50.000 dolara. Kažu mi da se ta oprema ne koristi. Kada sam pitao iz KCUS-a mogu li mi dostaviti opremu sada za operaciju pacijenata u Općoj bolnici, rekli su mi da do nije moguće. A kada sam ih pitao mogu li onda operisati u njihovoj klinici, nikada mi nisu odgovorili, zbunjen je Egipćanin.

FOTO:
FOTO:

Teško je nekome ko potegne iz Egipta u Bosnu i bukvalno u svom prtljagu donese instrumente, fiksatore i preskupe šarafe od plemenitih metala koje  ugrađuje u operacijama, objasniti sve naše zavrzlame, no ono što sve raduje, a posebno pacijente, da bi se u budućnosti trebalo riješiti pitanje njegovog ali i dolaska mnogih drugih renomiranih svjetskih stručnjaka koji bi bili na usluzi našim pacijentima, ali i doktorima koji vape za stručnim usavršavanjem. Još ako se uključe oni kojima bi to trebao biti posao i dužnost, ministarstva, zavodi, kantoni, Federacija, država…eto nade za zadovoljstvo mnogim pacijentima.

FOTO:
FOTO:

Doktor ElBatrawy ne krije da jako voli Sarajevo, pogotovo šetnje starim dijelom grada, Baščaršijom, Naravno, ćevape jede sa zadovoljstvom, i ističe ih kao nešto posebno, iako znamo svu raznolikost, egipatske, arapske kuhinje.

-Ljudi su ovdje tako srdačni, otvoreni, ali im nekada treba pomoći. Ja sam uvijek spreman na to, koliko mi moje obaveze dozvole. U svakom slučaju, već se radujem našem narednom susretu, rekao je za Bosnainfo doktor Yasser ElBatrawy.

Prihvati notifikacije