Svijet

Vrhovni sud Indije podržao odluku vlade o ukidanju autonomije Kašmiru

Vrhovni sud Indije u ponedjeljak je potvrdio odluku vlade premijera Narendre Modija da ukine ograničenu autonomiju regije Kašmir s većinskim muslimanskim stanovništvom i naložio izbore u roku od godinu dana, javlja AFP. 

FOTO: ILUSTRACIJA/FENA
FOTO: ILUSTRACIJA/FENA

Deklaracija iz 2019. godine bila je kulminacija procesa integracije i kao takva predstavlja valjano vršenje vlasti – naveo je Vrhovni sud u svojoj presudi.

Taj potez je bio popraćen nametanjem direktne vladavine iz New Delhija, masovnim hapšenjima, potpunim zatvaranjem i prekidom komunikacije koji je trajao mjesecima dok je Indija jačala svoje oružane snage u regiji kako bi obuzdala proteste.

Modijeva ‘politika mišića’ duboko je kontroverzna u Kašmiru, ali je nadaleko slavljena širom Indije, a pobuna koja je odnijela desetine hiljada života tokom decenija uglavnom je utihnula.

Uklanjanje člana 370 iz ustava, koji je garantirao poseban status sporne regije, tražile su proindijske političke stranke u Kašmiru, lokalna advokatska komora i pojedinačne stranke, što je kulminiralo presudom u ponedjeljak. 

Sud je potvrdio ukidanje autonomije ovoj regiji, istovremeno pozivajući da se Jammu i Kašmir vrate u državnost sa istim statusom kao i bilo koja druga indijska savezna država “što je prije moguće.”

Sud je također naložio da se državni izbori održe do 30. septembra 2024. godine.

Prije izricanja presude pojačano je prisustvo snaga sigurnosti širom Kašmira, a vlasti su rasporedile stotine vojnika, paravojnih trupa i policije u glavnom gradu Srinagaru kako bi osujetile bilo kakve proteste.

Modi je pozdravio presudu kao “historijsku”.

– Odluka Vrhovnog suda je svetionik nade, obećanje svetlije budućnosti i svjedočanstvo naše kolektivne odlučnosti da izgradimo jaču, ujedinjeniju Indiju – objavio je Modi na platformi X.