Magazin

Vozač autobusa izbacio sve putnike, a kada se saznao razlog, zaslužio je da mu svi aplaudiraju

Vozač autobusa izbacio sve putnike, a kada se saznao razlog, ljudi su počeli da mu aplaudiraju

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Živimo u društvu gdje se na nepravdu često zatvara jedno oko, nekad i oba. Međutim, kada bi svako od nas učinio i najsitniji korak u borbi protiv iste, možda bi postali bolje društvo. Za tako nešto, nekad je dovoljno da se samo zauzmemo za sebe ili za nekog drugog, da glasno kažemo da nešto nije u redu ili da pružimo podršku onima koji su u nevolji.

Primjer tome je vijest iz Francuske koja je zbog humanosti jednog vozača, brzo obišla svijet. Naime, vozač gradskog autobusa u predgrađu Pariza, odlučio da izbaci iz autobusa sve putnike zbog bezobzirnosti prema osobi sa invaliditetom.

Fransoa Le Ber, čovjek koji boluje od bolesti multipleskleroze, pokušao je da uđe svojim kolicima u autobus, međutim niko od putnika nije mario za njega, te niko nije napravio mjesta kako bi uspio da se bezbjedno smjeti u autobus. Primijetivši neprijatnu situaciju, neimenovani vozač je odlučio da učini nešto krajnje neočekivano – da se izbori za pravdu.

Vozač je odlučio da zaustavi vozilo te od svih putnika zatražio da napuste autobus i sačekaju sljedeći. Kada su svi izašli, prišao je Fransoi i rekao mu da uđe u autobus.

“Juče dok sam čekao autobus u Parizu, niko nije htio da mi napravi miesta da uđem. Kako niko nije želio da se malo pomjeri, vozač je ustao i rekao: “Vožnja je gotova! Svi izađite!” Poslije je došao do mene i rekao mi da uđem u bus, dok će ostali morati da sačekaju sljedeći.

Ova objava ubrzo je postala viralna širom Francuske, ali i širom Evrope, koja je dotakla mnoge ljude, pokazavši time koliko je važno imati hrabrosti i suočiti se s nepravdom, a bilo je dosta onih koji su pisali kako je vozač zaslužio veliki aplauz za svoj čin.

Prihvati notifikacije