Sarajevo

Vlada KS donijela nove mjere za povećanje sigurnosti u saobraćaju, evo na šta se one odnose

Vlada Kantona Sarajevo od jutros zasjeda i traži rješenja kako bi se stalo u kraj divljim vozačima i noćnim utrkama nakon tragične pogibije mlade doktorice Azre Spahić u centru grada.

FOTO: N1
FOTO: N1

Dati ćemo podršku kao Vlada i pitati naše institucije i organe, policiju, MUP i strukture i Tužilaštvo: Da li u ovom trneutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i prevenirali ono što bi se moglo u skorije vrijeme desiti? Uspjeli smo dobiti relevantne informacije šta se desilo kobnog dana i određeni dio prijedloga šta bi institucije KS mogle poduzeti u ovom periodu, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade KS.

Medijima se obratio zamjenik premijera, Emir Dedović.

“Jedan dio kao hitno i preventivno, drugi dio kao dugoročne stvari”, kazao je ministar finansija i zamjenik premijera, Emir Dedović.

Potom je naveo koje mjere će se hitno implementirati.

“Mjere koje se odnose na policiju, sama policija je počela određene stvari već jučer raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19:00 do 07 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama. Druga stvar pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama. To je mjera koja će pomoći dok ne prekrijemo grad kamerama onako kako treba. Četvrta mjera koju smo donijeli jeste da završimo i otklonimo prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera. Mi smo konstatovali gdje su prepreke u sistemu da to završimo i dat ćemo rokove da to što prije završimo i da oni koji koriste automobil nikad više ne mogu biti u prilici da imaju to vozilo na raspolaganju. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to”, kazao je Emir Dedović.

“Naredno je da ćemo u proceduri pokrenuti smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, u što kraćem roku, sa 40 na 30 sati i sa 60 na 50 km/h”, dodao je.

“Ići ćemo u pokretanje kampanje gdje ćemo promovirati smanjenje nasilja i delikvencije u KS.”, kazao je.

Podsjećamo, Uprava MUP-a Kantona Sarajevo je sinoć imala hitnu sjednicu na kojoj se razmatralo kako poboljšati saobraćajnu sigurnost nakon stravične saobraćajne nesreće koja se desila kasno u petak u kojoj je poginula Azra Spahić.

Nesreća se desila u noćnim satima kada je automobil, kojim je upravljao 26-godišnji Armin Berberović, izgubio kontrolu nad vozilom i udario pješakinje dok su prelazile preko pješačkog prelaza.

Prihvati notifikacije