BiH

Vjerovali ili ne: Posmrtne ljudske ostatke i pepeo nakon kremiranja možete slati poštom

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Informacija da se posmrtni ljudski ostaci i pepeo nakon kremiranja mogu slati poštom, prilično čudno zvuči, jer su vjerovatno rijetki bili u toj situaciji da ne znaju kako da transportuju posmrtne ostatke svojih bližnjih iz nekih gradova ili država na željeno odredište.

Iako je ta pomisao nekako jeziva, dobro je znati da postoji opcija da se preko BH Poštemože izvršiti i takva pošiljka.

„JP BH Pošta” d.o.o Sarajevo je dobila informaciju od Uprave za indirektno oporezivanje BiH danema ograničenja niti zabrana u uvozu poštanskih pošiljaka sa sadržajem posmrtnih ostataka uvidu pepela nakon kremiranja, te da je ova oblast regulisana carinskim propisima. Slanjepoštanskih pošiljaka iz inostranstva za Bosnu i Hercegovinu sa sadržajem posmrtnih ostataka uvidu pepela nakon kremiranja regulisano je izvoznom carinskom regulativom navedene države, au smislu izbora poštanske usluge i iznosa naplate, regulisano je propisima poštanskog operatera”, pojasnili su za Bosnainfo iz BH Pošte.

Zanimljiv je podatak da uprkos toj mogućnosti poštanski operater BH Pošta nije imala zahtjeva korisnika za slanjem navedenog sadržaja u poštanskim pošiljkama.

Naprimjer, ovlašteni poštanski operater Austrije obavijestio je BH Pošte da se posmrtni ljudski ostaci, uključujući pepeo nakon kremiranja, od 01. oktobra 2022. godine za Austriju mogu otpremati isključivo u paketima sa označenom vrijednošću.

Pošiljke koje sadrže ljudske posmrtne ostatke, a nisu otpremljene kao paketi sa označenom vrijednošću, smatrat će se neuručivim, te će u tom smislu biti vraćene u državu porijekla.

Prihvati notifikacije