Magazin

Vječno pitanje: Zašto komarci napadaju neke osobe, a neke ne?

Kako je počelo toplo vrijeme, to znači da su nastali i problemi sa komarcima. Idu tamo gdje je toplo, a posebno vole da nas "muče" kada smo na otvorenom i blizu drveća i izletišta.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Da li ste se ikad zapitali zašto ovi insekti napadaju neke ljude, dok drugima ne prilaze i prosto nemaju problem sa njima?

Prema pisanju “Huff posta”, odgovor leži u tome da su komarci selektivni insekti, pa je zato vjerovatnije da će neke osobe imati više uboda od nekih drugih.

Po jednoj studiji, insekti su sletali na ljude sa O krvnom grupom gotovo dvostruko više nego na osobe koje imaju A krvnu grupu. Istraživači su primijetili da to ima veze sa sekretima koje tijela proizvode, zbog čega su ljudi sa određenim krvnim grupama zanimljiviji ovim insektima. Istina, potrebno je još istraživanja da bi se ove tvrdnje utvrdile.

S druge strane, mnogo zavisi i šta nosimo na sebi od odjeće.

Komarac prima i “taktilne” znake pošto sleti na vas. To znači da oni koji imaju višu temperaturu, koji vježbaju, kreću se ili piju alkohol imaju veće šanse da ih komarac ubode, za razliku od onih koji su “hladniji”, prenosi Ona.