Svijet

Visoke temperature izazvale produženi morski toplotni talas: Ugroženi ekosistemi na Mediteranu

Visoke temperature širom Evrope ovog mjeseca izazvale su produženi toplotni talas u Sredozemnom moru koji bi mogao da opustoši ekosisteme i ubije nekoliko vrsta u narednim nedeljama, upozorili su naučnici.

FOTO: ALEX PLAVEVSKI / EPA
FOTO: ALEX PLAVEVSKI / EPA

Ekstremne vrućine poslednjih nedjelja već su izazvale požare i dovele do hiljada smrtnih slučajeva u Evropi, prenio je Reuters.

Topliji vazduh, zajedno sa promjenljivim okeanskim strujama i stabilnom površinom mora, zagrijali su priobalne mediteranske vode za nekoliko stepeni Celzijusa iznad prosječne temperature od 24 stepena Celzijusovih do 26 stepena Celzijusovih za ovo doba godine.

Vode između španskih Balearskih ostrva i italijanske obale bile su do pet stepeni Celzijusovih toplije nego u isto vrijeme prošle godine, saopštila je danas Španska meteorološka agencija AMET – istovremeno upozoravajući da će temperature oko španske obale biti od tri do četiri stepena Celzijusovih više, najmanje do sredine avgusta.

Španska lučka uprava saopštila je da je voda u Kabo de Gati, na jugoistoku zemlje, u ponedeljak zabilježila desetogodišnji rekord od skoro 28 stepeni Celzijusovih.

Stručnjak za okeane Gatuso rekao je britanskoj novinskoj agenciji da je 25. jula izmjerena temperatura vode u blizini francuskog primorskog grada Nice 29,2 stepeni Celzijusovih – oko 3,5 stepeni Celzijusovih više u odnosu na isti dan prošle godine.“Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994. godine, a vrlo vjerovatno i ranije. Okean i more su neka vrsta sunđera za vrućinu”, rekao je on.

Prihvati notifikacije