Iako je odavno suho meso dostupno tokom čitave godine, zahvaljujući novim tehnologijama i komorama, u mentalitetu našeg naroda je ostalo povezano sa zimom i vjeruje se da je najkvalitetnije baš u tom periodu.
Je li to tako i kako prepoznati dobro suho meso, razgovarali smo sa Eldarom Babićem, mesarom iz Visokog.
Veoma mlad je ušao u posao, ali je nastavio četrdesetogodišnju tradiciju tako da je imao priliku koju je dobro iskoristio, spojio je moderno i tradicionalno.
– Naravno da postoji razlika u kvaliteti zbog sušenja mesa. Zimi je zrak oštar i suh. U takvim okolnostima se meso dosta bolje i kvalitetnije suši. U ljetnom periodu taj proces je dosta duži – objašnjava Babić za BosnaInfo.
Na upit kako prepoznati pravo suho meso, kaže da je ukus najvažniji.
– Jako je bitno da nije žilavo i da miriše na dim. Ako pričamo o izgledu mesa onda meso mora biti fine bronzane boje. Unutrašnjost mesa ne smije biti precrna ni precrvena – pojašnjava Eldar.


Naglašava da je bolje masnije meso.
– Mi mesari inače volimo masnije meso, ali sve je stvar šta volite – ističe Babić.
Eldar nam je objasnio i razliku između suhe govedine, jaretine i mesa od ovce. Navodi da pored očigledne razlike u izgledu, ovčetina i kozetina imaju jako specifičan okus i miris.
– Govedinu zaista svi vole, dok ovcu i kozu manji broj ljudi – naglašava Babić.
Govedina se najviše i prodaje, a najčešće su to komadi koji nemaju masnoće na sebi i sudžuk, iako je u koroni porasla potražnja za masnijim suhim mesom.



Eldar se u sarajevskoj tržnici susreće s velikim brojem stranaca, a kaže da su oduševljeni kad probaju suho meso. – Pogotovo stanici koji u svojoj kuhinji imaju neku vrstu suhog mesa. Ja sam siguran da je naše bh. suho meso jedno od najčišćih dimljenih mesa na svijetu, jer koristimo samo sol i meso – potcrtava Babić. Eldar je mesar mlađe generacije, ali je uspio privući pažnju na sebe, kvalitetom, ali i aktivnošću na društvenim mrežama gdje ga prate desetine hiljada ljudi.
– Mreže su mi mnogo pomogle. Džaba vrhunski kvalitet ako ljudi ne znaju za vas – zaključuje naš sagovornik.