Život

(FOTO) Visočki mesar Eldar Babić objasnio kako izabrati dobro suho meso

Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, polako dolazi i sezona suhog mesa. 

Visočki mesar Eldar Babić objasnio kako izabrati dobro suho meso
FOTO: BOSNAINFO

Iako je odavno suho meso dostupno tokom čitave godine, zahvaljujući novim tehnologijama i komorama, u mentalitetu našeg naroda je ostalo povezano sa zimom i vjeruje se da je najkvalitetnije baš u tom periodu.

Je li to tako i kako prepoznati dobro suho meso, razgovarali smo sa Eldarom Babićem, mesarom iz Visokog.

Pročitajte još

Veoma mlad je ušao u posao, ali je nastavio četrdesetogodišnju tradiciju tako da je imao priliku koju je dobro iskoristio, spojio je moderno i tradicionalno.

– Naravno da postoji razlika u kvaliteti zbog sušenja mesa. Zimi je zrak oštar i suh. U takvim okolnostima se meso dosta bolje i kvalitetnije suši. U ljetnom periodu taj proces je dosta duži – objašnjava Babić za BosnaInfo.

Na upit kako prepoznati pravo suho meso, kaže da je ukus najvažniji. 

– Jako je bitno da nije žilavo i da miriše na dim. Ako pričamo o izgledu mesa onda meso mora biti fine bronzane boje. Unutrašnjost mesa ne smije biti precrna ni precrvena – pojašnjava Eldar.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Naglašava da je bolje masnije meso.

– Mi mesari inače volimo masnije meso, ali sve je stvar šta volite – ističe Babić.

Eldar nam je objasnio i razliku između suhe govedine, jaretine i mesa od ovce. Navodi da pored očigledne razlike u izgledu, ovčetina i kozetina imaju jako specifičan okus i miris. 

– Govedinu zaista svi vole, dok ovcu i kozu manji broj ljudi – naglašava Babić.

Govedina se najviše i prodaje, a najčešće su to komadi koji nemaju masnoće na sebi i sudžuk, iako je u koroni porasla potražnja za masnijim suhim mesom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Eldar se u sarajevskoj tržnici susreće s velikim brojem stranaca, a kaže da su oduševljeni kad probaju suho meso.  – Pogotovo stanici koji u svojoj kuhinji imaju neku vrstu suhog mesa. Ja sam siguran da je naše bh. suho meso jedno od najčišćih dimljenih mesa na svijetu, jer koristimo samo sol i meso – potcrtava Babić. Eldar je mesar mlađe generacije, ali je uspio privući pažnju na sebe, kvalitetom, ali i aktivnošću na društvenim mrežama gdje ga prate desetine hiljada ljudi.

– Mreže su mi mnogo pomogle. Džaba vrhunski kvalitet ako ljudi ne znaju za vas – zaključuje naš sagovornik.