Svijet

Više od hiljadu hadžija umrlo zbog vrućine, Saudijske vlasti ih već sahranjuju

Broj mrtvih u ovogodišnjem hadžu premašio je 1.000, a više od polovine žrtava su bili neregistrovani vjernici koji su hodočašće obavili po ekstremnim vrućinama u Saudijskoj Arabiji.

FOTO: ANADOLIJA / ELIF ÖZTÜRK ÖZGÖNCÜ
FOTO: ANADOLIJA / ELIF ÖZTÜRK ÖZGÖNCÜ

Oko 10 zemalja prijavilo je 1.081 smrt tokom hodočašća, jednog od pet stubova islama koje svi muslimani čije imovinsko stanje to dozvoljava, moraju ispuniti barem jednom.

Hadž, čije je vrijeme određeno lunarnim islamskim kalendarom, i ove je godine pao u vrijeme vrelog saudijskog ljeta, ističe britanski list Guardian.

Nacionalni meteorološki centar izvijestio je o najvišoj temperaturi od 51,8 stepeni Celzijusa ove sedmice u Velikoj džamiji u Meki.

Saudijska studija objavljena prošlog mjeseca kaže da temperature u ovom regionu rastu za 0,4 stepena Celzijusa svakih 10 godina.

Saudijske vlasti su izvijestile da su ovog mjeseca uklonila stotine hiljada neregistrovanih hodočasnika iz Meke, ali izgleda da su mnogi ipak učestvovali u glavnim obredima koji su počeli prošlog petka. Neregistrovani hodočasnici bez zvaničnih dozvola nisu mogli pristupiti klimatizovanim prostorima predviđenim za hlađenje 1,8 miliona hodočasnika s dozvolom.

“Ljudi su bili umorni nakon što su ih snage sigurnosti jurile prije dana Arafata. Bili su iscrpljeni”, rekao je jedan arapski diplomata za AFP u četvrtak.

Dodao je da je glavni uzrok smrti među hodočasnicima vrućina, koja je izazvala komplikacije povezane s visokim krvnim pritiskom i drugim problemima.

Dvojica diplomata izjavila su za AFP u četvrtak da su saudijske vlasti započele proces sahrane mrtvih hodočasnika, čisteći tijela i stavljajući ih u bijelo platno i odvozeći ih na sahranu.

“Sahranu su izvršile saudijske vlasti. Oni imaju svoj sistem pa mi to samo pratimo”, rekao je jedan diplomata, koji je rekao da njegova zemlja radi na tome da što bolje obavijesti njihove porodice.

Drugi diplomata istakao je da bi bilo nemoguće unaprijed obavijestiti mnoge porodice.