Sarajevo

Vijest koja je obilježila dan i digla sve na noge: Šta ako ostanemo bez plina, imamo li zalihe ili alternativu?

Nakon informacije da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu održana je hitna konferencija za medije.

plin
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Vijest koja je obilježila dan, ali i ozbiljno zabrinula građane, šta ako neko odluči da zavrne glavni ventil i Kanton Sarajevo ostane bez plina? Zasigurno da će se građani snalaziti kako znaju, ali postavlja se pitanje koliko smo spremni kao glavni grad BiH odgovoriti jednom takvom izazovu, a na koncu tim potezom ne bi samo Sarajevu, već svima bi bilo uskraćeno snabdijevanje plinom!?

Imamo li dovoljne zalihe plina, koliko razmišljamo o budućnosti i vanrednim situacijama, teme su koje su se s pravom danas načele!

Vlada KS kao i Vlada Federacije i resorno ministarstvo ekspresno su uputili poruke javnosti kako nema mjesta za paniku i kako Sarajevo, ali ni Federacija neće ostati bez plina. No, svakako ostaje da pratimo stanje u narednim danima. Nadati se da nam novi računi za plin neće doći drastično veći nego što smo navikli.

Pročitajte još

Resorni ministar Bojan Bošnjak je rekao da ima potrebu da umiri javnost u vezi novonastale situacije.

“Imamo intenzivnu komunikaciju sa svima u lancu donošenja odluka što se tiče naših federalnih organa. Od ranih jutarnjih sati pravimo sve scenarije. Šaljem poruku građanima da ne paničarimo i pozivam ljude na odgovornost. Svi ljudi koji su u sistemu donošenja odluka trebaju pokazati dozu odgovornosti. Potrudit ćemo se da naši građani koji korste plin ne ispaštaju. Od jutros smo u komunikaciji sa ekipama Sarajevogasa i Toplana”, istakao je Bošnjak.

Direktor Toplana Sejfo Ušanović je kazao da Toplane imaju dovoljne zalihe za 15 do 20 dana.

“Ministar je najavio potencijalni problem. Od jučer smo u razgovorima i nadam se da neće doći do problema. Ukoliko dođe Toplane su kao su svake godine spremne sa alternativnim gorivom. Naši kapaciteti lož uljem i mazutom su napunjeni i ima za 15 do 20 dana. Ne radi se o malim količinama alternativnog goriva. Moram napomenuti da su naši kapaciteti puni i imamo nekoliko miliona litara u skladištima lož ulja i mazuta”, rekao je Ušanović.

Napomenuo je da se 15 posto kupaca Toplana ne mogu grijati na alternativna goriva i da je riječ o novogradnji, između ostalog, u naseljima Dobrinja i Breka.

Izvršni direktor za tehničke poslove “Sarajevogasa” Adnan Đugum je kazao da Sarajevogas za razoli od Toplana nema alternativu niti jedan dan.

“Mi, da ne licitiram za, manje od jedan dan ostajemo bez gasa. Želim da naglasim, jedan dan bez gasa, tri ili pet isto je. To nije poput struje. Pozivam sve, jer problem nije tehničke prirode gasa ima i bit će na granici, da ne dođemo u situaciju da ostavimo naše korisnike bez gasa jer to neće biti dan, ili jedna sedmica. Ostat će i Istočno Sarajevo bez gasa i nadam se da neće doći u tu situaciju”, zaključio je Đugum.

Premijer Vlade Federacije na kraju je poručio: ” Neće biti obustave isporuke plina za Federaciju BiH.

Danas sam obavio razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, na kojem smo postigli dogovor da će preduzeće Sarajevo-gas nastaviti isporučivati plin za građane Federacije Bosne i Hercegovine”.