Kultura

Video spot sarajevske Fabrike dobio Zlatnog delfina na prestižnom festivalu u Cannesu

Novo u nizu vrijednih internacionalnih priznanja dodijeljeno je sarajevskoj agenciji Fabrika. Na prestižnom festivalu Cannes Corporate, Media and TV awards, u jakoj međunarodnoj konkurenciji,  video spot Red Alert nastao u produkciji Fabrike, nagrađen je priznanjem Zlatni delfin.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Ovaj video  je u potpunosti proizveden u Bosni i Hercegovini, a produkcijski tim Fabrike, cijenjen po svojim dosadašnjim radovima, angažovan je od strane njemačke agencije Kommpassion Gmbh. za klijenta Belfor Europe.

Red alert je jedan u nizu kreativnih produkcijskih uradaka koje je Fabrika proizvela za kompaniju Belfor. Radi se o međunarodnoj korporaciji specijalizovanoj za saniranje šteta i restauraciju velikih poslovnih i privatnih objekata usljed požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa, uključujući i specijalne timove za sprječavanje onečišćenja mora nakon havarija.

Video spot je napravljen u kombinaciji snimljenih igranih scena sa kostimiranim glumcem, te specijalih efekata i compositing pozadina u postprodukciji.

– Rad na ovako složenoj produkciji zahtijeva angažman velikog broja autora. Korporativni spot ‘Red alert’ dokazuje da Bosna i Hercegovina, u kreativnom i produkcijskom znanju, ne zaostaje za vrhunskim međunarodnim standardima, izjavio je redatelj Salem Kapić Kantardžić koji je predvodio tim bh. profesionalaca u ovom poslu.

Perla Ovadija Mosca, producentica u agenciji Fabrika, ističe: Rad s međunarodnim klijentima je dugotrajan proces koji uključuje mnogo učesnika i dugotrajnu korespondenciju, zahtijeva profesionalan angažman svakoga člana tima. Fabrika u tom smislu ima uspostavljene vrhunske standarde i dokaz je da bh. produkcija u audiovizuelnom sektoru može dostići svjetski nivo.

Priznanja Cannes Corporate Media & TV Awards se svake godine dodjeljuju najboljim svjetskim korporativnim filmovima, online medijskim produkcijama i dokumentarcima u jednom od najvažnijih filmskih centara, Cannesu u Francuskoj.

Zlatni delfin jedno je od velikog broja priznanja koje je do sada agencija Fabrika dobila na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Producentica spota je Perla Ovadija Mosca, redatelj Salem Kapić-Kantardžić, direktor fotografije Erol Zubčević, video montažer Antonio Ilić, a u kostimu ‘čudovišta’ igrao je Mario Drmač.  

Scenografiju potpisuju Stefano Katunar i asistentica Selma Mahmutović, muziku i dizajn zvuka Duško Šegvić, styling Irma Saje, šminku Maja Talović, frizuru Eldin Nuhić, koncept i dizajn čudovišta razvio je Edin Durmišević, a ideju Midhat Kapetanović, dok je za izradu čudovišta angažiran Vladimir Radovanović. Za postprodukciju su bili zaduženi Salem Kapić-Kantardžić i Dino Hujić.

U spotu igraju: Almir Hadžijalić, Mateo Bunjevac, Hana Hasanefendić, Altijana Jazić, Igor Jahura, Samir Đafić, Amra Trnčić, Dajana Vrećo, Lejla Džananović, Omar Kotorić, Adnan Bešević, Senka Oruč  i Muharem Vajzović