Svijet

Velika Britanija: Za sigurnost muslimana obezbijeđen četvorogodišnji fond od 117 miliona funti

Vlada Velike Britanije objavila je da će 117 miliona funti (137 miliona eura) biti osigurano u sljedeće četiri godine za sigurnost muslimanskih vjerskih objekata, škola i društvenih centara, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je prošle godine za sigurnost muslimanskih institucija potrošeno 29,4 miliona funti.

To uključuje dodatni fond od 4,9 miliona funti dodijeljen nakon 7. oktobra, a 117 miliona funti sredstava će biti osigurano za sljedeće četiri godine za korištenje u sigurnost ovih institucija.

Osim toga, u sljedeće četiri godine će biti osigurano 70 miliona funti financiranja za sigurnost jevrejskih institucija te je naglašeno da je muslimanska populacija 14 puta veća od židovske.

Pročitajte još

Ističući da je došlo do porasta zločina iz mržnje protiv dviju vjerskih grupa nakon 7. oktobra, u saopćenju se kaže kako ovaj “dugoročni paket podrške koji osigurava da napadi, prijetnje, uznemiravanje i drugi zločini iz mržnje protiv muslimana neće biti tolerisani”.

Financiranje koje je osigurala vlada iskoristit će se za instaliranje sigurnosnih tehnologija kao što su sigurnosne kamere, alarmni sistemi i sistemi ograda u institucijama u muslimanskom vlasništvu.

Bogomolje i institucije koje žele koristiti sredstva koja će biti osigurana u okviru prethodno najavljenog “Programa zaštite džamija” morat će se prijaviti u program.

Dio sredstava od 31 miliona funti iz fonda bit će dodijeljen podršci demokratskim procesima i institucijama koje se bore protiv ekstremizma.

Ministar unutrašnjih poslova James Cleverly u svojoj je izjavi istaknuo kako islamofobiji nema mjesta u društvu, te dodao:

“Nećemo dopustiti da se događaji na Bliskom istoku koriste za opravdavanje zločina nad britanskim muslimanima. Kao što je premijer jasno rekao, mi stojimo uz muslimane Velike Britanije.”