Svijet

Velika Britanija: Deseti štrajk ljekara u godinu dana

U saopćenju Britanskog nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) povodom štrajka, naglašeno je da su zdravstveni radnici 12 posto prošle godine potrošili na štrajkove

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ljekari opšte prakse koji su članovi Britanskog medicinskog udruženja (BMA), koji se ne slažu s Vladom oko regulacije plata, stupili su u štrajk deseti put u posljednjih godinu dana, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Iz BMA je navedeno da će štrajk, koji je počeo u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, biti nastavljen do 28. februara u ponoć.

Ministarstvo zdravstva je pozvano da pregovara sa ljekarima opšte prakse kako bi se spriječili daljnji štrajkovi.

“Vlada bi jednostavno mogla dati prihvatljivu ponudu za zaustavljanje štrajkova”, saopćeno je.

Naglašeno je da se ljekari opšte prakse ne samo umaraju od prekovremenog rada u zdravstvenom sistemu koji je nedovoljno finansiran i kadrovski pokriven, već i gubi moral primanjem nedovoljnih plata.

Iz BMA smatraju da bi satnica trebalo da bude najmanje 21 funtu, umjesto dosadašnjih 15 funti.

Istakli su da je jedini korak koji Vlada treba da preduzme povećanje dnevnica i broja zaposlenih.

Prema istraživanju kompanije Savanta, samo 28 posto pacijenata ne podržava štrajkove, a ukoliko se ne preduzmu potrebni koraci, izvjesno je da će se pripadnici BMA odlučiti za ponovni štrajk.

Ljekari opšte medicine obustavljali su rad ukupno devet puta u sklopu štrajkova koje su započeli u martu prošle godine.

U saopćenju Britanskog nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) povodom štrajka, naglašeno je da su zdravstveni radnici 12 posto prošle godine potrošili na štrajkove.

U saopćenju je istaknuto da je štrajk održan u vrijeme kada su bolnički kapaciteti popunjeni 95,3 posto.

Naveli su da je stopa prijavljivanja u zdravstvene ustanove zbog gripe prošle sedmice bila četiri puta više nego u istoj sedmici prethodne godine.

U saopćenju je navedeno da je od decembra 2022. godine zbog štrajkova otkazano ili odgođeno više od 1,2 miliona termina pacijenata, a ističe se da je u prošloj godini odloženo više od 7.000 operacija oboljelih od raka.

Liječnici opšte prakse navode da su doživjeli smanjenje plata od 2008. godine i da od Vlade traže usklađivanje plata, a ne povećanje.

Prihvati notifikacije