Sarajevo

Velika akcija policije u Sarajevu, poznato i ko je uhapšen

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zbog veza sa organiziranim kriminalom u Sarajevu je uhapšen pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudin Gačanović, saznaje Istraga.

Inače, Gačanović je ranije bio pripadnik SIPA-e i koristio je Sky aplikacuju. Uhapšen je i Admir Arnautović zvani Šmrk.

O Admiru Arnautoviću Šmrku Istraga je pisala nedavno, nakon što je ovaj osuđivani narko diler napao pripadnike MUP-a KS. Admir Arnautović Šmrk, ranije osuđivani narko diler, jedan je od menadžera pjevača Jale Brata i Bube Corellia.

Admir Arnautović Šmrk je bio dio grupe koju je 2013. godine procesuiralo Tužilaštvo BiH. On je tada bio optužen zajedno za Adnanom Maglićem, Sandrom Melićem i Jasminom Hatićem.

Policija i dalje traga za trećom metom ove akcije, a to je Adnan Maglić. Za njim je raspisana operativna potraga.

“Na osnovu naredbe Suda BiH izvršeni su pretresi na tri lokacije na području Kantona Sarajevo, na kojima su pronađeni i privreemeno oduzeti predmeti izvršenja krivičnih djela”, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema podacima iz optužnice: “Optuženi se terete da su postali članovi organizirane kriminalne skupine koja je duže razdoblje djelovala kontinuirano, zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, sa ciljem vršenja kaznenih djela koja su u svezi sa neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, slanjem, posredovanjem i isporukom opojnih droga „heroin“ i „kokain“, koje su važećim zakonskim propisima proglašene opojnim drogama. Kako se navodi u optužnici, prvooptuženi Admir Arnautović je organizirao, planirao, te duže razdoblje kontinuirano do danas vršio nabavku teških opojnih droga sa područja susjednih zemalja, uglavnom Republike Srbije i Republike Hrvatske, a potom istu ilegalno dopremao u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom u Sarajevo. Nabavljenu drogu je on, u suradnji sa ostalim optuženima, kao i drugim njemu poznatim osobama, distribuirao i prodavao na području Bosne i Hercegovine.Prvooptuženi Admir Arnautović je sa tako stečenim novcem kupovao nekretnine, kao i vrijedne pokretne stvari, a u suradnji sa ostalim navedenim optuženim osobama, posuđivao je novac uz kamatu osobama koje su upražnjavale igre na sreću u kockarnicama. Na ovaj način, svi navedeni optuženi su kao članovi skupine za organizirani kriminal, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, ozbiljnim prijetnjama prisiljavali druge osobe na vršenje radnji koje čine štetu njihovoj imovini, pa su određenim osobama prijetili da će ostati bez svojih osobnih automobila, ukoliko im ne isplate određenu sumu novca”, navedeno je na web stranici Tužilaštva BiH.

Prihvati notifikacije