Magazin

Vatrogasci upozorili šta nikada ne smijete napraviti s produžnim kablom

Produžni kablovi nisu konstruirani kako bi izdržali pretjerano opterećenje struje pa postoji rizik od pregrijavanja i požara ako ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u domu.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla. Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabel. Ako koristite produžni kabl, redovno provjeravajte uređaje kako ne bi bili oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora topline, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Kada je riječ o ostalim mjerama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki uređaji drže udaljeno od zida kako bi se izbjeglo zadržavanje topline.

Također, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji poslije danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može voditi ka požaru. Izbjegavajte prekomjerno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste spriječili oštećenje unutar kabla.

Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primijetite oštećenja, odmah zamijenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrijavanje.

Postavite produžni kabl ondje gdje neće biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama.

Ako koristite produžni kabl vani, osigurajte da je to odgovarajući, vodootporan kabl, i držite utikače iznad razine tla kako bi se izbjegao kontakt s vlagom, piše Net.hr.