Politika

Uzbuna u Čovićevim redovima: „To je politika koja Hrvatima želi birati predstavnike na svim razinama društva…“

Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasalo je da će Marin Vukoja biti jedini predloženi kandidat za suca Ustavnog suda BiH.

FOTO: PARLAMENTFBIH.GOV.BA
FOTO: PARLAMENTFBIH.GOV.BA

Ovaj prijedlog izazvao je primjedbe opozicionih stranaka SDA i DF, koje smatraju da je trebalo predložiti cijelu listu kandidata.

Primjedbe su dvojake: prvo, da je trebala biti predložena cijela lista kandidata, a ne samo jedno ime, te drugo, da Vukoja nema dovoljno pravosudnog iskustva. Međutim, članovi HDZ-a smatraju da su te primjedbe neutemeljene.

Profesor Nurko Pobrić kaže za RTV HB, stranačko glasilo pod kontrolom Čovićevog HDZ-a, da Ustav ne zahtijeva pravosudno iskustvo za ovu poziciju i da funkcija ustavnog suca nije identična radu redovnih sudaca.

“Prigovor da gospodin Vukoja nema pravosudnog iskustva nije isključujući”, rekao je Pobrić dodajući da ni dosadašnji suci Ustavnog suda BiH nisu uvijek dolazili iz pravosudnog sektora, piše Slobodna Bosna.

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba (HDZ BiH) kaže da je procedura zadovoljena i da optužbe SDA i DF-a o stranačkoj bliskosti Vukoje s HDZ-om predstavljaju političku konstrukciju.

“Ako gledamo dosadašnje suce Ustavnog suda, samo ih je 16 imalo pravosudni ispit, a 12 ih je dolazilo iz pravosudnog sektora”, rekao je Džeba.

„To je politika koja Hrvatima želi birati predstavnike na svim razinama društva“, kazao je Džeba, propustivši kazati kako je Vukoja bio kandidat na izbornoj listi HDZ-a BiH.

Konačna odluka o imenovanju Marina Vukoje za suca Ustavnog suda bit će donesena na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za 28. maja.