BiH

Uprkos velikom turističkom potencijalu, Fojnica treba podršku viših nivoa vlasti

Opština Fojnica je jedna od sredina u BiH koja ima veliki potencijal za razvoj turizma.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Prokoško jezero, Reumal, Franjevački samostan, slapovi Kozice, samo su neke od atraktivnih destinacija koje svake godine privuku desetine hiljada turista. Zbog loše infrastrukture, za čije se održavanje i minimalan razvoj brine Opština Fojnica čiji budžet ne omogućava značajnija ulaganja, u velikoj mjeri je limitiran razvoj turizma. Za značajniji razvoj turizma u ovoj opštini neophodna je podrška viših nivoa vlasti.

Prokoško jezero kod Fojnice omiljena je destinacija ljubiteljima netaknute prirode. Ovaj lokalitet na 1.636 metara nadmorske visine na planini Vranici od 2005. godine postaje zaštićeno područje. Na širem prostoru Prokoškog jezera su endemične vrste flore i faune, a u jezeru je sačuvan i endemični primjerak vodozemca tritona. Brojni posjetioci koje je ekipa BHRT-a zatekla u obilasku Prokoškog jezera jedinstveni su u ocjeni da riječi ne mogu opisati ono što su doživjeli.

U posljednjih pet godina evidentan je porast broja stranih turista koji u vlastitoj režiji, kao i putem turističkih agencija dolaze na Prokoško jezero.

“Njima je ovdje najviše interesantno ovo jezero, životinje žele da vide, krave, ovce, tu prirodu. Pa ja kažem sigurno na sedmičnom nivou dolazim, jer oni kada dođu tu sa aerodroma, prvo pitanje je idemo li na Prokoško”, kaže turistički vodič Emir Huskanović.

Domaća gastronomska ponuda, te gostoprimstvo na koje nailaze, jedan je od razloga povećanog broja stranih turista na Prokoškom jezeru.

“Broj jedan prirodna ljepota Prokoškog jezera, a onda mi smo iskoristili to pa pravimo kvalitetnu hranu i trudimo se zbog turista kojih ima jako puno…”, ističe ugostitelj Ismet Pamić.

Da nije sve bajno, nažalost, razlog je 16 kilometara makadamskog puta koji od Fojnice vodi do bajke zvane Prokoško jezero. U općini naglašavaju da godinama uz podršku kantonalnih vlasti ulažu maksimalne napore za poboljšanje infrastrukture neophodne za značajniji razvoj turizma.

“U prosjeku 30-ak hiljada turista posjeti Prokoško jezero i konstantno je na mene pritisak šta je s putem prema Prokoškom jezeru. Ja to pokušavam dignuti na jedan veći nivo s obzirom da mi imamo mali budžet, da se mora uključiti tu i kanton i Federacija i aplicirali smo mi za taj put prema Federaciji…”, navodi načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

U Fojnici je razvijen i tzv. banjski turizam u lječilištu Reumal koje ove godine bilježi sve rekorde posjećenosti. Nezaobilazna lokacija za turiste koji dođu u Fojnicu je i poznati Franjevački samostan “Duha Svetoga”.

Važno je na kraju istaknuti da je Fojnica, zbog svog geografskog položaja, isključivo primarna, a ne usputna destinacija za sve turiste koji posjete neku od brojnih turističkih lokacija u ovoj općini u centralnoj Bosni, a u ovoj godini zabilježena je rekordna posjeta, posebno Reumalu i Prokoškom jezeru. Ukoliko viši nivoi vlasti prepoznaju ogroman potencijal ove male općine i pomognu u poboljšanju infrastrukture, sigurno je da bi Fojnica postala jedan od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH, piše BHRT

Prihvati notifikacije