Kultura

Upriličena tradicionalna Revijalna izložba ULU BiH

Tradicionalna “Revijalna izložba” Udruženja likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, otvorena je u galerijama Roman Petrović i Preporod u Sarajevu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Kroz svoju dugogodišnju tradiciju- Revijalna izložba njeguje zajedništvo i zauzima važno mjesto na likovnoj sceni naše zemlje.

Revijalna izložba je tradicionalni godišnji projekat kojim Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježava i proslavlja 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Izložba se kontinuirano održava od davne 1947. godine kada su značajni bosanskohercegovački umjetnici osnovali Udruženje likovnih umjetnika, koje je, između ostalog, dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2012. godini”, istaknuli su iz ULUBiH-a.

“Mislim da je ovo matično, strukovno, bazno udruženje odakle je sve ustvari i poteklo, od naših velikana koji su osnovali to udruženje, pa do sadašnjih ljudi koji su postali već eminentni svojim radom, koji izlažu širom Evrope i čija se djela već podrazumijevaju kao kulturno-historijska baština BiH”, pojašnjava sekretar ULUBiH-a Denis Jeina.

Izložba nije selektivnog karaktera tako da pruža mogućnost svim zainteresovanim članovima da učestvuju i predstave svoja djela. Svojim učešćem i izlaganjem na izložbi umjetnici daju svoj doprinos proslavi ovog značajnog datuma u historiji BiH.

“Stvar je da se obilježi praznik državnosti, a manje-više kao izložba, nema selekcije, revijalnog je tipa, znači izlažu svi članovi šta god ko donese, šta smatra izlaže se. Bude, prođe izložba, lijepo se družimo”, kaže likovni umjetnik Emir Osmić.

“Ova izložba je nastavak stremljenja višedecenijskih i meni je zaista impresivno šta su kolege uspjele da urade od prošle ovakve izložbe”, navodi likovni umjetnik Branko Vekić.

“Meni je zaista velika čast da imam slike svake godine za Dan državnosti ovdje, i to je veliki dan, značajan dan za BiH”, ističe likovna umjetnica Suzan Arbanas.

Revijalna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, prvi put realizuje se u saradnji sa galerijom Preporod,u kojoj je, pored Galerije Roman Petrović, također postavljen dio izložbe. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 10. decembra 2023. godine, piše BHRT.