BiH

Upozorenje meteorologa: Oluja se približava BiH

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini upozorili su u četvrtak na jak, olujni vjetar koji se širom zemlje očekuje od četvrtka do subote, 2. decembra, javlja Anadolu.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Federalni hidrometeorološki zavoda BiH objavio je narandžasto upozorenje zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera širom BiH od 21 čas u četvrtak do subote u 18 časova.

Najavljeni su udari vjetra južnog smjera brzine 50 do 80 kilometara na sat.

Prema preporukama i mjerama Svjetske meteorološke organizacije stanovništvo treba da bude spremno na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući su i prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske objavio je da se u poslijepodnevnim časovima očekuje se jačanje vjetra na zapadu, a uveče i u noći u većini predjela.

Za petak su naveli da se očekuju se udari vjetra od 50 do 90 kilometara na čas, na planinama ponegdje i do 100 kilometara na čas. Vjetar će imati najjače udare na zapadu i u višim predjelima, a nešto slabiji će biti na krajnjem jugu Hercegovine.

Istaknuto je da se u subotu očekuje se postepeno slabljenje vjetra.

“Udari vjetra od 70 do 90 kilometara na čas, na planinama i preko 100 kilometara na čas. Vjetar će tokom prijepodneva postepeno oslabiti na sjeveru, a do popodneva i u ostalim predjelima. Zbog brzog porasta temperature i jakog vjetra doći će do naglog topljenja snijega”, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz civilne zaštite pozivaju stanovništvo da blagovremeno preduzmu “sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa”.

Prihvati notifikacije