Magazin

Upecao 30 kilograma tešku zlatnu „ribicu“

Ribolovac Andy Hackett uspio je da upeca zlatnu ribicu tešku čak 30 kilograma. Ove "ribice" obično žive u kućnim akvarijumima koji ne zauzimaju mnogo mjesta.

FOTO: TWITTER/THE NEW YORK POST/PRINTSCREEN
FOTO: TWITTER/THE NEW YORK POST/PRINTSCREEN

Međutim, Hackett je uspio da upeca mnogo veću verziju, jednu od najvećih na svijetu, tešku više od 30 kilograma, prenosi Guardian.

Neuhvatljiva riba, poznata kao “Mrkva” zbog svoje narandžaste boje, ubačena je u jezero Bluewater u francuskoj regiji Champagne prije 20 godina, i od tada se pokazala kao veoma teška za uloviti.

Zlatne ribice ili karaši pripadaju porodici šarana, ali ne dostižu ovakve veličine.

“Mrkva” je hibridna vrsta ukrštena sa japanskim koi šaranom i vjeruje se da je druga najveća ikada upecana. Oduvijek sam znao da je “mrkva” tu negdje, ali nikad nisam mislio da ću je upecati. Osjetio sam da je nešto veliko uhvatilo mamac. Kada se pojavila na površini vidio sam narandžastu boju. Sjajno je što sam je upecao, ali je u pitanju čista sreća – kazao četrdesetdvogodišnji Hackett.

Ponosno je pozirao s ribom prije nego što ju je vratio u vodu. Ubacili smo “mrkvu” u jezero prije 20 godina da bude nešto drugačije za mušterije da upecaju. Od tada je rasla i rasla, ali se ne pojavljuje često. Veoma je teška za pecanje – naveo je menadžer jezera Jason Cowler.

Prihvati notifikacije