Svijet

Unuk zloglasnog naciste uhapšen u Austriji: Vlastitu djecu zatvarao u podrum

Uhapšen je nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica.

FOTO: EPA/JIM HOLLANDER
FOTO: EPA/JIM HOLLANDER

Unuk zloglasnog naciste Ernsta Kaltenbrunnera uhapšen je u Austriji nakon što je policija pronašla njegovo šestero djece zatvorene podrumu porodične kuće, piše Daily Mail.

Pedesetčetverogodišnji Tom Landon, otac šestero djece, sumnjiči se da ih je zatvarao u podrum. Sva djeca mlađa su od sedam godina.

Uhapšen je nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica u Obritzu, stotinjak kilometara severno od Beča.

Komšije su pozvale policiju nakon što su čuli plač iz podruma kuće u kojoj Landon živi sa 40-godišnjom suprugom i njihova tri sina i tri kćeri.

Dvoje radnika Socijalne službe došli su da provjere djecu, a policija navodi da ih je muškarac napao biber sprejom te da je blokirao vrata podruma. Radnici su pozvali policiju i tokom pretrage pronašli su ženu i šestero djece.

Policija je, takođre pronašla nekoliko komada naoružanja, uključujući pištolj, samostrijel i vazdušno oružje.

Prema policijskim podacima, djeca su rođena u Engleskoj i nisu zvanično prijavljena u Austriji.

Landona su zadržali u pritvoru, nakon čega su ga pustili bez podignute optužnice.

Landon je rekao da je incident dio osvete lokalnog zvaničnika Erika Griela koji se nije slagao s njihovim povučenim stilom života.

Landonov djed Kaltenbrunner bio je vođa SS-a u Austriji i kasnije policijski šef u ratnoj Njemačkoj, odani sljedbenik Adolfa Hitlera, kao i jedan od glavnih protagonista Holokausta. Osnovao je koncentracioni logor Mathausen, prvi takve vrste u Austriji, u kojem je ubijeno oko 90.000 ljudi.

Landon je navodno član pokreta Reichsbürger, grupe ekstremnih desničara koji vjeruju da njemačko carstvo još postoji kao što je bilo prije Drugog svjetskog rata.