Svijet

Unuk zloglasnog naciste uhapšen u Austriji: Vlastitu djecu zatvarao u podrum

Uhapšen je nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica.

FOTO: EPA/JIM HOLLANDER
FOTO: EPA/JIM HOLLANDER

Unuk zloglasnog naciste Ernsta Kaltenbrunnera uhapšen je u Austriji nakon što je policija pronašla njegovo šestero djece zatvorene podrumu porodične kuće, piše Daily Mail.

Pedesetčetverogodišnji Tom Landon, otac šestero djece, sumnjiči se da ih je zatvarao u podrum. Sva djeca mlađa su od sedam godina.

Uhapšen je nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica u Obritzu, stotinjak kilometara severno od Beča.

Komšije su pozvale policiju nakon što su čuli plač iz podruma kuće u kojoj Landon živi sa 40-godišnjom suprugom i njihova tri sina i tri kćeri.

Dvoje radnika Socijalne službe došli su da provjere djecu, a policija navodi da ih je muškarac napao biber sprejom te da je blokirao vrata podruma. Radnici su pozvali policiju i tokom pretrage pronašli su ženu i šestero djece.

Policija je, takođre pronašla nekoliko komada naoružanja, uključujući pištolj, samostrijel i vazdušno oružje.

Prema policijskim podacima, djeca su rođena u Engleskoj i nisu zvanično prijavljena u Austriji.

Landona su zadržali u pritvoru, nakon čega su ga pustili bez podignute optužnice.

Landon je rekao da je incident dio osvete lokalnog zvaničnika Erika Griela koji se nije slagao s njihovim povučenim stilom života.

Landonov djed Kaltenbrunner bio je vođa SS-a u Austriji i kasnije policijski šef u ratnoj Njemačkoj, odani sljedbenik Adolfa Hitlera, kao i jedan od glavnih protagonista Holokausta. Osnovao je koncentracioni logor Mathausen, prvi takve vrste u Austriji, u kojem je ubijeno oko 90.000 ljudi.

Landon je navodno član pokreta Reichsbürger, grupe ekstremnih desničara koji vjeruju da njemačko carstvo još postoji kao što je bilo prije Drugog svjetskog rata.

Prihvati notifikacije