Svijet

UNRWA: Palestinci u Rafahu u panici zbog Netanyahuovog plana ofanzive

Zbog naređenja Velika Britanija izrazila zabrinutost pozivajući Tel Aviv da povede više računa da ograniči operacije na vojne ciljeve, izbjegne nanošenje štete civilima.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Arhiva

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je u petak da raste osjećaj strepnje i panike u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze, nakon ranijeg naređenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua vojsci da predaju vojni plan za ofanzivu na Rafah nakon evakuacije civila, javlja Anadolu.

Svaka vojna operacija velikih razmjera među ovom populacijom može samo dovesti do dodatnog sloja beskrajne tragedije koja se odvija“, rekao je generalni komesar UNRWA Philippe Lazzarini na društvenoj mreži X.

On je dodao:

„Osjeća se rast strepnje i panike u Rafahu. Ljudi apsolutno nemaju pojma kuda krenuti iz Rafaha.“

Njegova objava uslijedila je nakon naredbe premijera za genocid optuženog Izraela Benjamina Netanyahua u petak vojsci da preda vojni plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

Pročitajte još

Zbog naređenja Velika Britanija izrazila zabrinutost pozivajući Tel Aviv da “povede više računa da ograniči operacije na vojne ciljeve, izbjegne nanošenje štete civilima”. Iz Velike Britanije navode da prioritet u Gazi mora biti trenutna pauza u borbama za ulazak pomoći i izlazak talaca, a zatim napredak ka održivom, trajnom prekidu vatre.

I Ministarstvo vanjskih poslova Irske navelo je da su izvještaji o intenziviranju izraelske vojne aktivnosti u Rafahu alarmantni i da imali bi razorne posljedice.

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.