BiH

Univerziteti iz BiH napreduju na svjetskoj listi, jedan se popeo za više od 700 mjesta

Stranica Webometrics koja se bavi rangiranjem svjetskih univerziteta izdala je julsku listu najboljih svjetskih univerziteta koja su rangirana prema tri kriterija, odnosno utjecaju, otvorenosti i izvrsnosti. Na listi je rangirano 46 univerziteta i visokih škola iz Bosne i Hercegovine.

FOTO: TUZLALIVE.BA
FOTO: TUZLALIVE.BA

Na prvome mjestu u Bosni i Hercegovini nalazi se Univerzitet u Sarajevu, slijedi ga Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Univerzitet u Tuzli. Četvrti je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, dok je na petom mjestu Sveučilište u Mostaru. Na šestom je mjestu Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na sedmom Internacionalni BURCH univerzitet Sarajevo.

Prema tim podacima, na listi su napredovali Univerzitet u Banjoj Luci koji je s četvrtog mjesta iz januara ove godine došao na drugo mjesto, zatim Univerzitet u Tuzli koji je s petog mjesta sada plasiran na treće te Sveučilište u Mostaru koje se sa sedmog mjesta u januaru sada popelo na peto mjesto.

Bh. univerziteti na svjetskoj listi

Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj se listi nalazi na 1.576. mjestu najboljih univerziteta u svijetu. Ova visokoškolska ustanova na listi je nešto bolje rangirana nego u januaru ove godine kada je bila na 1.593. mjestu.

Drugorangirani u našoj zemlji, a 2845. u svijetu je Univerzitet u Banjoj Luci koji se u januaru ove godine nalazio na boljem 1864. mjestu.

Na 3183. mjestu u svijetu nalazi se Univerzitet u Tuzli koje je napredovalo sa 3913. mjesta iz januara, dok je na 3909. mjestu Internacionalni univerzitet u Sarajevu, lošiji nego u januaru kada je bio na 3753. mjestu.

Na petom mjestu u Bosni i Hercegovini i 4253. mjestu u svijetu smješteno je Sveučilište u Mostaru koje je na ovo mjesto napredovalo sa 4316. mjesta na kojemu se nalazilo u januaru ove godine.

Na 4488. mjestu slijedi ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na 4664. je Internacionalni BURCH univerzitet Sarajevo, dok je na 5623. mjestu Sarajevska škola nauke i tehnologije. Univerzitet u Bihaću je na 5666. mjestu, Univerzitet u Zenici na 5707. mjestu, a Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na 6379. mjestu.

U regiji najbolje rangiran Univerzitet u Ljubljani

Kada je u pitanju regija, na 328. mjestu u svijetu najbolje je rangiran Univerzitet u Ljubljani.

Prati ga Univerzitet u Beogradu koji je smješten na 442. mjesto. U Hrvatskoj je najbolje Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi na 507. mjestu u svijetu.

Univerzitet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju na 1545. je mjestu, dok je Univerzitet Crne Gore na 1848. mjestu u svijetu.

Najbolji univerzitet na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, britanski Oxford, a na petom mjestu je američki Berkeley.

Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji i djeluje pri ministarstvu obrazovanja.

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 univerziteta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.