Magazin

UNESCO uvrstio dva lokaliteta u Ukrajini na listu ugrožene svjetske baštine

Komitet Ujedinjenih nacija (UN) za svjetsku baštinu u petak je uvrstio dva lokaliteta u Ukrajini na svoju listu ugroženih mjesta svjetske baštine, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Katedrala Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu i srednjovjekovni centar Lavova su na listi UNESCO-ve svjetske baštine od centralnog značaja za kulturu i istoriju Ukrajine.

Nijedna lokacija nije stradala otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, a Lavov, koji se nalazi na zapadu zemlje je uglavnom pošteđen napada.

Odluka je donesena na 45. sjednici Komiteta svjetske baštine koja se održava u Saudijskoj Arabiji. Komitet održava UNESCO-vu listu svjetske baštine i nadgleda očuvanje lokaliteta.

Katedrala Svete Sofije sa zlatnom kupolom, koja se nalazi u srcu Kijeva, izgrađena je u 11. vijeku. Spomenik bizantijske umjetnosti sadrži najveću zbirku mozaika i fresaka iz tog perioda, a okružen je manastirskim zgradama iz 17. vijeka.

Druga lokacija je istorijski centar Lavova, blizu granice s Poljskom.

Dvorac iz petog vijeka gleda na ulice i trgove izgrađene između 13. i 17. vijeka. Lokalitet uključuje sinagogu, kao i pravoslavne i katoličke vjerske objekte.

“U svom urbanom tkivu i svojoj arhitekturi, Lavov je izvanredan primjer fuzije arhitektonskih i umjetničkih tradicija istočne Evrope s tradicijama Italije i Njemačke. Politička i komercijalna uloga Lavova privukla je niz etničkih grupa različitih kulturnih i vjerskih tradicija”, navode iz UNESCO-a.

UNESCO je u januaru dodao ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu na svoju listu ugrožene baštine.

Prema konvenciji UNESCO-a iz 1972. godine, koju su ratificirale i Ukrajina i Rusija, potpisnice se obavezuju da će “pomagati u zaštiti navedenih lokaliteta” i “dužne su da se uzdrže od poduzimanja bilo kakvih namjernih mjera” koje bi mogle oštetiti mjesta svjetske baštine.

Prihvati notifikacije