Svijet

UN: U Gazi se nakupilo oko 270 hiljada tona čvrstog otpada

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da se u Gazi, koja je pod izraelskim napadima, nakupilo 270 hiljada tona čvrstog otpada, javlja Anadolu.

otpad gaza ilustracija
FOTO: AA

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare iznio je najnovije informacije o dešavanjima u Gazi.

Pozivajući se na informacije koje su dobili od opština u Gazi, Dujarric je napomenuo da je sistem prikupljanja i upravljanja otpadom u Gazi ozbiljno narušen zbog uništavanja objekata za upravljanje otpadom i centara za medicinski otpad.

“Oko 270 hiljada tona čvrstog otpada se dosad nakupilo u Gazi. Ovo uzrokuje ekološku i zdravstvenu katastrofu”, rekao je Dujarric.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.012.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.