Svijet

UN obustavlja novčanu pomoć sirijskim izbjeglicama u Libanu

Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć u Libanu u subotu su najavile privremenu suspenziju programa novčane pomoći sirijskim izbjeglicama u Libanu.

FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
FOTO: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ovaj potez uslijedio je zbog neslaganja između humanitarnih agencija i libanske vlade o pomoći koja se pruža izbjeglicama u toj zemlji, javlja Anadolija.

U zajedničkoj izjavi rezidentnog koordinatora UN-a i humanitarnog koordinatora za Liban, UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR-a i Svjetskog programa za hranu (WFP) navodi se da su u petak održali sastanke s privremenim premijerom Najibom Mikatijem i ministrom za socijalna pitanja Hectorom Hajjarom.

“Na osnovu njihovih zahtjeva, donesena je odluka da se privremeno obustavi upotreba dvojne valute za isplatu novčane pomoći izbjeglicama narednog mjeseca, dok se nastavljaju razgovori o odgovarajućim modalitetima”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ponavlja “predanost UN-a humanitarnim principima u podršci (libanskoj) vladi da pomogne najugroženijim ljudima širom Libana”.

U petak je libanonski ministar za socijalna pitanja odbacio plan UNHCR-a da se pomoć sirijskim izbjeglicama isplaćuje u američkim dolarima umjesto da ih plaća u lokalnoj valuti.

“Plaćanje Sirijcima u dolarima ohrabruje ih da ostanu u Libanu. Moramo pokrenuti proces povratka, a ne ostanka”, rekao je Hajjar.

U Libanu se nalazi oko 1,5 milion sirijskih izbjeglica, od kojih je oko 900.000 registrovano u UNHCR-u.

Od 2019. godine, Liban je zahvatila teška ekonomskom krizom koja je, prema Svjetskoj banci, jedna od najgorih koje je svijet vidio u modernim vremenima.

Prihvati notifikacije