Postoji više verzija ovog deserta, a ovaj je jedan od najednostavnijih.
Za ovu verziju ovog italijanskog deserta bit će vam potrebno:
tri žumanceta, tri bjelanceta, pet kašika šećera, 250 grama mascarpone sira, jedna kašika ruma, malo soli
Ostali sastojci za ovaj recept su: 250 grama piškota, 150 mililitara kuhane kafe, dvije kašike kakaa u prahu
Priprema:
Prvo, skuhajte crnu kafu i ostavite da se hladi. Potom, mikserom umutite žumanca s šećerom, a onda dodajte jednu kašiku ruma i mascarpone sir. Potrebno je mutiti sve dok ne dobijete jednaku smjesu.
Kada dobijete jednaku i glatku smjesu, počnite s pripremom bjelanaca. Potrebno ih je s malo soli umutiti u čvrst snijeg. Nakon toga smjesu od bjelanaca potrebno je postepeno dodavati u smjesu od žumanaca.
Sada slijedi priprema piškota. U ohlađenu kafu umočite piškote i redajte ih u čaše ili posude po želji. Prvo stavite red piškota, a onda sloj kreme. Ponovite postupak još jednu. Bitno je da posljednji sloj bude krema. Na kraju, tiramisu pospite kakaom u prahu.