Svijet

Ukrajinci objavili video koji je raspametio cijelu naciju: Rat ulazi u novu fazu!

Ukrajinska vojska objavila je da je uspješno prešla rijeku Oskil, u čemu su ih Rusi sprječavali od početka ovog mjeseca. Utvrđivanje položaja na dvije obale rijeke bio bi ključni strateški uspjeh Ukrajine jer olakšava kretanje vojske prema istoku i regiji Luhansk, piše agencija dpa.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Ukrajinska vojska odbila je ruske napade u regijama Harkiv i Herson, a kako najavljuje lokalni čelnik, sljedeća meta bit će upravo susjedni Luhansk.

Guverner regije Luhansk, Serhij Haidai, objavio je video na kojem se vidi kako tenk prelazi preko pontonskog mosta te je rekao da Ukrajina sada kontrolira lijevu obalu rijeke Oskil. “Regija Luhansk je odmah krajem. Oslobađanje nije daleko”, ustvrdio je.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu na jugu i na sjeveroistoku, a ovog su mjeseca postigle dramatičan napredak u sjevernoj regiji Harkov.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je za CBS da Ukrajina plaća visoku cijenu, ali da Rusija “pokazuje da nije toliko kompetentna i sposobna, kao što su mnogi mislili”.

Ako ukrajinske snage uspiju održati uporište na istočnoj strani Oskila, to će predstavljati snažan proboj njihovih snaga. Haidai je rekao da će sljedeći cilj biti oslobađanje grada Limana, željezničkog čvorišta na istoku Ukrajine koji su ruske snage zauzele u maju.

Liman se nalazi jugoistočno od Izjuma, grada u kojem su Ukrajinci nakon oslobođenja otkrili masovne grobnice u kojima se nalazi oko 450 tijela Ukrajinaca.

Prihvati notifikacije