Svijet

Ukrajina želi da se njeni državljani vrate i služe vojsku

U njemačkim medijima su se u više navrata pojavljivali kritički intonirani tekstovi o tome kako se vojni obveznici plaćanjem mita u službama za regrutaciju mogu izvući od vojne obveze.

FOTO: HARVARD.EDU
FOTO: HARVARD.EDU
Arhiva

U Njemačkoj se nakon poziva ukrajinskih vlasti vojnim obveznicima u inozemstvu da se vrate u Ukrajinu razvila rasprava oko vojnih obveznika koji kao izbjeglice borave u Njemačkoj.

“Mi ćemo svima poslati poziv za regrutaciju i svi koji dobiju poziv imaju pravo doći nama i služiti”, rekao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov u razgovoru za dnevnik Bild.

Ukrajinski ministar je rekao kako se još raspravlja o tome što će se dogoditi s onima koji se ne odazovu na poziv ukrajinskih vlasti.

“Nije kazna stati u obranu vlastite zemlje, nego čast”, rekao je Umerov. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ovoe sedmice izjavio kako je ukrajinskim vojnim snagama potrebno novih 450.000 do 500.000 vojnika.

“Ukrajina do sada nije poslala zahtjev za izručivanjem vojno sposobnih muškaraca”Prema podacima njemačkog ministarstva unutarnjih poslova, a kako prenosi javni servis MDR, od početka rata u Ukrajini u Njemačkoj je prijavljeno 203.640 muškaraca iz Ukrajine u dobi od 18 do 60 godina.

Na društvenim mrežama su se pojavili napisi o tome da bi Njemačka mogla ukrajinske vojne obveznike isporučivati Ukrajini.

Savezni ured za migracije i izbjeglice je priopćio kako Ukrajina do sada nije poslala zahtjev za izručivanjem vojno sposobnih muškaraca te da svi državljani Ukrajine, neovisno o spolu, u Njemačkoj trenutno uživaju zaštitu.

“Bez obzira na to radi li se o ženama, djeci, starijima ili vojno sposobnim muškarcima, svi oni u Njemačkoj uživaju zaštitu”, rekao je za MDR Jochen Hoevkenmeier.

Kolektivna zaštita za ukrajinske državljane trenutno vrijedi do kraja februara, ali će sasvim sigurno ponovno biti produžena za godinu dana.

U njemačkim medijima su se u više navrata pojavljivali kritički intonirani tekstovi o tome kako se vojni obveznici plaćanjem mita u službama za regrutaciju mogu izvući od vojne obveze, prenosi Index.