Svijet

Ukrajina: Osam brodova sa žitaricama sutra treba proći kroz crnomorski koridor

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov najavio je danas da se očekuje da će osam brodova s ​​poljoprivrednim proizvodima sutra proći kroz koridor za izvoz ukrajinskog žita, dok Turska i UN preduzimaju napore da zadrže na snazi ​​crnomorski sporazum o žitu nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće, javlja Anadolija.

“Inicijativa za crnomorsko žito se nastavlja. U četvrtak, 3. novembra, očekuje se da će kroz koridor proći osam brodova sa poljoprivrednim proizvodima. Dobili smo potvrdu od UN-a. Takođe, sutra će biti obavljene inspekcije u Bosforu”, objavio je Kubrakov na Twitteru.

On je ranije objavio da je u protekla dva dana kroz humanitarni koridor u oba smjera prošlo 17 brodova, od kojih su dva plovila u ukrajinske luke na utovar.

Napomenuo da je u protekla tri mjeseca izvezeno 10 miliona tona prehrambenih proizvoda dodajući da bi taj obim mogao biti 30 do 40 posto veći da Rusija ne blokira inspekciju u Istanbulskom moreuzu.

Rusija je u subotu objavila da suspendira učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prihvati notifikacije