Svijet

Ukrajina: Najmanje dvije osobe poginule u novim ruskim vazdušnim napadima

Najmanje dvije osobe su poginule, a 30 ih je povrijeđeno u ruskim vazdušnim napadima na Ukrajinu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Aleksij Kuleba, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/DNIPROPETROVSK REGIONAL STATE ADMINISTRATION HANDOUT
FOTO: EPA-EFE/DNIPROPETROVSK REGIONAL STATE ADMINISTRATION HANDOUT

Masovni raketni napad na Krivij Rih i okrug Krivij Rih (u oblasti Dnjepropetrovsk). Tržni centar, višespratnice i privatne kuće neprijatelj je pogodio civilne objekte. Nažalost, jedna žena je poginula. Jedna osoba je ranjena”, naveo je Kuleba za Telegram.

Prima njegovim riječima situacija u okrugu Krivij Rih komplikovana zbog vremenskih nepogoda u regionu, uz brojne poremećaje na elektroenergetskim mrežama u regionu što je dovelo do čestih nestanaka struje i obustavom usluga elektrotransporta.

Istakao da su u toku napori da se situacija vrati u normalu.

U gradu Novomoskovsku ima 24 žrtve. Njih petoro su djeca. Oštećene su privatne i stambene zgrade. Svim ljudima je pružena pomoć koja im je potrebna. Hitne službe i nadležni organi rade”, rekao je on, misleći na povrijeđene osobe u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Kuleba je rekao i da je grad Harkov na istoku Ukrajine doživio granatiranje koje je oštetilo civilnu infrastrukturu i povrijedilo dvije osobe.

Još dvije osobe su spašene u gradu Zmiiva u regiji Harkov“, dodao je Kuleba.

On je rekao da su rakete pogodile stambena naselja u regionu Zaporožja, zbog čega su četiri osobe zadobile povrede i ukazana im je neophodna medicinska pomoć.

“Bilo je i eksplozija u Hmeljnickom. Hitne službe rade. Nažalost, jedna osoba je poginula”, dodao je Kuleba.

Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, objavio je na Telegramu da je Rusija koristila 59 projektila i dronova za gađanje regiona Dnjepropetrovsk, Harkov, Hmeljnicki i Zaporožje, dodajući da je 26 oboreno sistemima protivvazdušne odbrane.

Oko 120 ljudi je ubijeno, a 480 povrijeđeno u više regija Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, zbog ruskih vazdušnih napada od 29. decembra, objavila je humanitarna koordinatorica UN-a za Ukrajinu Denise Brown.