BiH

Uklonjena sramna čestitka zločincu Ratku Mladiću u centru Bratunca

Sramna rođendanska čestitka posvećena ratnom zločincu Ratku Mladiću koja je danas postavljena u centru Bratunca, nedugo nakon postavljanja je i uklonjena.

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK N1
FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK N1

Naime, čestitka je u kratkom roku izazvala burne reakcije bh. javnosti posebno na društvenim mrežama.

Transparent s riječima “Srećan rođendan, živi i zdravi bili” uz Mladićevu fotografiju, postavili su članovi Istočne alternative, udruženja koje godinama u svom fokusu ima jedino širenje mržnje i uznemiravanje bh. javnosti.

Ranije, povodom incidenta se oglasio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić.

“Postoji tu jedna grupa ljudi, okupljena oko nekog udruženja Istočna alternativa koja na sve moguće načine nastoji da skrene pažnju na ono što oni rade. A najlakše je da narušava međunacionalne odnose tako sto će revitalizirati počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a

U stopu prate šta im vožd govori i shodno tome oni mjere svoje domete u negiranju zločina genocida. S obzirom da tzv. međunarodna zajednica uopće ne reaguje na izjave Predsjednika ovog entiteta, koji svaki put ide dalje i dalje. Ni po pitanju izjava vožda ni po pitanju povremenih poruka sa mjesta zločina od strane ove neformalno-formalne grupice ljudi mi povratnici ne očekujemo nikakvo procesuiranje. Iako danas postoji zakon o negiranju genocida, iako se znaju počinioci ovog djela, ako im damo mnogo medijske pažnje smatram da su oni uspjeli u svojim namjerama”, kazao je efendija Hodžić.