BiH

UKC Tuzla dočekat će bolje dane! Vlada TK izdvaja rekordna novčana sredstva

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o provedenim aktivnostima i dinamici utroška odobrenih skoro 18,7 miliona KM JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla za javnu nabavku medicinske opreme i radova za period 2022. do 2024. godine.

FOTO: TUZLANSKI.BA
FOTO: TUZLANSKI.BA

Od ukupnog iznosa 10 miliona KM se odnosi na nabavku medicinske opreme za koju je UKC Tuzla izrazio potrebu, 7,75 miliona KM se odnosi na sredstva odobrena za nabavku linearnog akceleratora sa CT simulatorom, XSIO softverskom jedinicom i fantomom za provjeru fizičkih mjerenja, 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla, 300.000 KM za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju u JZU UKC Tuzla i 30.000 KM za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata.

Vlada TK donijela je i Odluku o pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantoa. Odlukom je utvrđena lista koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Riječ je o usklađivanju cijena lijekova na Pozitivnoj listi Tuzlanskog kantona sa maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova te je do smanjenja cijene došlo kod 54 lijeka, 48 sa pozitivne A liste i 6 sa B liste lijekova.

Ministarstvo zdravstva TK dužno je uskladiti cijene sa cijenama lijekova koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine objavila na svojoj web stranici 31. maja 2024. godine.

Usvojeni su zaključci i inicijative Kantonalne privredne komore Tuzla sa Konferencije o stanju iperspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona koja je održana 10. i 11. juna 2024. godine u Tuzli. Vlada TK podržava sve inicijative pokrenute na konferenciji a tiču se sveobuhvatne rekonstrukcije i modernizacije magistralnih cesta, izgradnje nove dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Đurđevik, koja podrazumijeva obilaznicu oko Grada Živinice, izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje (Autocesta 2) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd, izgradnje autoceste Doboj – Tuzla – Zvornik te izgradnje autoceste Tuzla – Žepče (Autocesta 3) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd.