BiH

Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Zvorniku 1992.

Postupajući na temelju potrage raspisane od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, na graničnom prelazu Karakaj, lišili su slobode osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik.

FOTO: GP BIH
FOTO: GP BIH
Ilustracija

Navedeni osumnjičeni pod istragom je tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika VRS-a i jedinice “Bijeli orlovi” TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

“On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene, koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da su tužilaštvo i partnerske agencije za provođenje zakona, došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga, te je u petak lišen slobode prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.

Prihvati notifikacije