Magazin

Ugroženi kengur penjač došao na svijet u britanskom zoološkom vrtu

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je rijedak kengur penjač prvi put iskočio iz torbice svoje majke, u sklopu istraživanja čiji je cilj pomoći ugroženoj vrsti da preživi u divljini.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Neuhvatljivi kengur penjač Dendrolagus goodfellowi puno je manji od poznatije vrste australskog kengura. Porijeklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gdje su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.

Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovice svoje populacije u posljednjih 30 godina.

Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta kengura penjača. Ostale se nalaze u nizinskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg sjevera Queenslanda, Australije i također u Papui Novoj Gvineji.

Dave White, voditelj tima zoološkog vrta u Chesteru u sjeverozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentirali rast torbara pomoću posebnog endoskopa koji je pažljivo stavljan u majčinu torbu.

Imajući ove ugrožene vrste pod našom brigom, možemo naučiti toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je dio njihovog očuvanja u divljini, rekao je za AFP.

Budući da se malo zna o njihovom razvoju, naučnici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini, prenosi Dnevnik.hr.

Prihvati notifikacije