Četvrti, peti i šesti mjesec je barem 30 posto jači nego što je bila 2023. i 2024. godina. Posla ima, sve je puno, kaže Marijan Starešinić, hotelijer, poduzetnik i vlasnik restorana.
Mnogi tvrdi da smo što se tiče usluge, smještaja i hrane, prije svega u restoranima i hotelima, skuplji od konkurencije.
– Mislim da to uopće nije realno. Neka ljudi odi u München pa da vide koje su cijene vani. Kod nas nisu pretjerane cijene, samo dolaze gosti koji nemaju financijski kapacitet. Turisti trebaju birati mjesta prema svojim financijski mogućnostima, tvrdi Starešinić.
Ugostitelj Marin Medak smatra kako smo kao djelatnost i država ušli u “klub elitnih” te da ne može više ništa biti jeftino.
– Standard raste, plaće rastu, prošla su vremena jeftine Hrvatske. Po mom mišljenju, tih 60-70 dana sezone mora biti skupo zato što je prevelika potražnja, svi hoće doći tada. Neka dođu u trećem mjesecu pa će im biti jeftino, govori Medak.
– Mislim da je suludo komentirati jesmo li tijekom sezone preskupi. To je sve standard Europske unije i u sklopu smo toga, ističe Medak.
Što se tiče sezone na Krku, prvi dio predsezone je bio malo slabiji, kaže Anton Brusić, hotelijer i proizvođač hrane.
– Ja bih to prepisao tome što je bio takav raspored blagdana. Primjerice, Uskrs je bio kasnije, ali sada je sezona kao što to inače bude. U našem hotelu nema slobodne sobe. Sezona ide svojim tijekom, zaključuje Brusić.