BiH

Udruženje gluhih i nagluhih Brčko distrikta obilježilo Međunarodni dan invalida

Uličnom akcijom na kojoj su dijelili brošure i reklamni materijal Međunarodni dan invalida obilježilo je danas i Udruženje gluhih i nagluhih Brčko distrikta BiH, a sve u cilju podizanja svijesti o problemima gluhih i nagluhih osoba.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Članica tog udruženja Henrijeta Blažević rekla je da jedan od brojnih problema sa kojima se suočavaju jeste da njihov status u Distriktu nije priznat kao status invalidnih lica za razliku od Federacije BiH i Republike Srpske gdje su izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti gluve i nagluve osobe priznate kao invalidna lica i imaju pravo na invalidninu.

– Jedan od većih problema je i nedostatak tumača znakovnog jezika što nam mnogo otežava funkcionisanje u svakodnevnom životu, kao što su odlazak kod doktora ili u druge javne institucije. Ovom uličnom akcijom nastojimo bolje upoznati javnost o našim problemima. Nadamo se da će naša poruka doprijeti do organa vlasti i da ćemo uspjeti izboriti naša prava, rekla je Blažević.

To udruženje postoji još od 1976. godine, a broji oko 40 članova dok se smatra da je broj gluhih i nagluhih u Brčko distriktu BiH trocifren.

Prihvati notifikacije