BiH

Udruženja žrtava traže poništavanje odluke o imenovanju Salihe Đuderije u INO BiH

Pet udruženja žrtava u saopćenju za javnost izrazilo je razočarenje imenovanjem Salihe Đuderije za člana kolegija direktora Instituta za nestale osobe u BiH (INO), navodeći da je Upravnom odboru INO-a istekao mandat te da samim tim nije mogao imenovati novog člana kolegija direktora.

FOTO: ARHIV FENA
FOTO: ARHIV FENA

“Nakon što je Upravni odbor Instituta za nestale osobe imenovao Salihu Đuderiju za člana kolegija direktora i pored protivljenja udruženja žrtava, izražavamo svoje duboko razočarenje te zahtijevamo poništavanje odluke o njenom imenovanju. Članovima Upravnog odbora je istekao mandat te na osnovu toga nisu ni mogli imenovati člana kolegija direktora”, navode iz udruženja.

Ocjenjuju “sramnom ulogu i ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH”, kojeg su, kako navode, ranije upozorili da ne dozvoli imenovanje svoje saradnice na mjesto direktora Instituta.

“Nažalost, ministar se oglušio o naš zahtjev. Sramna je priča da je Saliha Đuderija zaslužna za donošenje Zakona o pravima nestalih u BiH, kakvu korist imaju porodice od tog zakona. Koje pravo uživaju po tom zakonu”, pitaju iz Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženja “Žena Podrinja”, Udruženje “Žene Srebrenice”, i Udruženje “Majke Srebrenice”, poručivši da je spomenuti zakon samo mrtvo slovo na papiru.

Prihvati notifikacije