BiH

Udruženja pozvala Schmidta da smijeni ministra "nesigurnosti"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa reagovali su na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da je „1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti“.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

“Očito da ‘naš’ ministar sigurnosti slijedi Ćosićev narativ, ideologa srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20. stoljeća, definirao je laž pa je tako kazao: ‘Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bijedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode, laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno’ navode iz tih udruženja.

Podsjećaju ministra Nešića da pravosnažno međunarodno utvrđene činjenice kažu da je 1991. godine u Beogradu napravljen zločinački poduhvat od Slobodana Miloševića i srbijanskih dužnosnika, a u kojem su učestvovali i Karadžić, Krajišnik i dr., i napravljen je plan napada na Republiku BiH.

Pročitajte još

“Tako da je 9. januar 1992. godine ozvaničio već ranije pripremljeno zlo u Beogradu na ovim prostorima. Pored toga ministre, brojne grobnice širom entiteta RS to govore, logori, porušene džamije u Banjoj Luci i širom entiteta i na kraju genocid. Sve je to ministre presuđeno od sudova UN i drugih međunarodnih sudova. Da imate imalo stida i srama, ne prema narodu nad kojim je počinjen genocid, već prema narodu kojem pripadate, sramili bi ste se kakvu im zaostavštinu ostavljate i kakve će posljedice imati zbog Vaše bahatosti. Vi ste u stvari ministar nesigurnosti, jer se ne bavite poslom za koji vas plaćamo” – navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa poručuju Nešiću da, od kada je on ministar, nikada sigurnosno stanje nije bilo gore.

“Na sve strane imamo ubistva, napade na povratnike a Vi kao ministar se bavite stvarima koje nisu u Vašoj nadležnosti. Radite za druge, a ne za građane ove države. Bili su i gori od Vas, pa nisu uspjeli. Nećete ni Vi. Pozivamo visokog predstavnika za BiH, da zbog dosadašnjeg anidejtonskog djelovanja, smjeni ministra nesigurnosti Nenada Nešića. Živjela Bosna i Hercegovina, a ministar nesigurnosti neka se žali Aleksandru Vučiću, sa kojim se slika u vrijeme izbora u Srbiji” – navodi se u saopćenju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Prihvati notifikacije