BiH

Udarilo drugo džemre i snijeg: Narandžasto upozorenje za pojedina područja BiH

Jutros u našoj zemlji oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Na snazi je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Narandžasto upozorenje odnosi se na područje Hercegovine i dijelove zapadne, jugozapadne i jugoistočne Bosne.

Očekivana količina padavina u Hercegovini 40 do 60, lokalno do 70 litara po metru kvadratnom. U ostatku zemlje, uglavnom, između 30 i 50 litara po metru kvadratnom.

U Hercegovini je moguća i pojava grmljavine, kao i povremeno jaki udari južnog i jugoisočnog vjetra.

Inače, po narodnom kalendaru danas udara drugo džemre.

Drugo džemre u vodu, koja više ne mrzne. Treće džemre “udara” u zemlju u polovini devete sedmice, 5. marta. Označava prestanak mržnjenja i sposobnost zemlje sa sjetvu.

“Pojavljuje se pokoji mraz i snijeg koji brzo otapa. Iskustvo govori da u nadmetanju s mrazom, snijeg uvijek padne zadnji, pa makar i u po’ ljeta. Izvlačio bi se stajnjak na njive. Njive bi se ograđivale. Voćnjaci su se okopavali, prihranjivali i obrezivali. Pripremali bi se ‘vrtlovi’ za sadnju ranog povrća: salata, luka crvenog, luka bijelog i šećergraha”, zapisao je autor “Narodnog kalendara” Izet Spahić.

Od pete do devete sedmice se vrebala prilika da se pregledaju pčele. Jesu li ostale žive i da se malo prihrane. Spahić dalje navodi kako se od sedme do trinaeste sedmice obavljalo kalemljene voćaka, prvo trešnje i smatralo se sevap poslom: “Nije se gledalo čija je njiva u pitanju.”, piše N1

Prihvati notifikacije