Svijet

Ubica iz Praga prvo likvidirao oca, šef češke policije: "Nikad nismo doživjeli sličan čin"

Ministar unutrašnjih poslova Vít Rakušan i šef policije Martin Vondrášek govorili su na konferenciji za novinare nakon tragičnog događaja koji se dogodio na Fakultetu umjetnosti u Pragu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Policija je u 12:20 dobila informaciju da je 24-godišnji mladić trebao krenuti iz sela Hostoun u Prag, rekavši da želi sebi oduzeti život. U selu iz kojeg je otišao pronađen je mrtav muškarac, on je otac napadača“, rekao je šef policije.

Šef policije je također obavijestio da je život izgubilo više od 15 osoba. Još 24 su pod nadzorom ljekara. Kako navode iz policije, intervencija još nije završena. Prema njegovim riječima, strijelac je bio inspiriran u inostranstvu.

“Češka nikada nije doživjela sličan čin. Tragedija je duboka i imat će mnoge druge posljedice”, rekao je ministar i dodao da će intervencija trajati još nekoliko sati.

“U ovom trenutku nema naznaka da ovaj čin ima bilo kakvu vezu sa međunarodnim terorizmom”, nastavio je ministar. Ministar je pohvalio i rad svih sastavnica snaga sigurnosti.

“Molimo da shvatite da se u zgradi još uvijek radi. Utvrđuje se ima li još zabarikadiranih u zgradi ili drugih povrijeđenih”, dodao je, skrenuvši pažnju da se na društvenim mrežama pojavljuju lažne informacije.

Prvi čovjek praške policije je dodao da je trebalo doći do samoubistva.

“Međutim, policija je trebala da upotrebi oružje. Dakle, radimo s dvije verzije”, rekao je Vondrášek. Policija stoga radi na verziji da je napadač mogao počiniti samoubistvo ili da ga je pogodio jedan od policajaca.

“Bili smo ovdje za nekoliko minuta. Bilo je veoma brzo”, nastavio je šef policije o brzini intervencije. Prema njegovim riječima, napadač je bio legalni vlasnik oružja.

Vlada će održati i vanrednu sjednicu u 21 sat, objavio je portal Lidovky.cz.