BiH

U Sudu BiH počinje suđenje Vasviji Vidović

U utorak, 28. maja, u Sudu BiH bi trebala biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima.

FOTO: ARHIV / SCREENSHOT / KLIX
FOTO: ARHIV / SCREENSHOT / KLIX

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Sud BiH je također u utorak zakazao početak suđenja sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović, koju optužnica tereti za sprečavanje dokazivanja.

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Ona je 16. maja ove godine negirala krivicu, piše Detektor.

U utorak je zakazan i početak suđenja bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću zbog zloupotrebe položaja i pronevjere u službi.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva. Uhapšen je u decembru 2022, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Naredne sedmice će se nastaviti suđenja za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine.