Svijet

U Sudanu održani protesti zbog najave normalizacije odnosa sa Izraelom

U glavnom sudanskom gradu Kartumu okupili su se demonstranti i protestirali zbog izjava o normalizaciji sudansko-izraelskih odnosa koje su izrečene nakon što je šef izraelske diplomacije Eli Cohen posjetio Sudan u četvrtak, javlja Anadolija.

FOTO: MAHMOUD HJAJ / AA
FOTO: MAHMOUD HJAJ / AA

Protest je organizirala Koalicija Sudanaca protiv normalizacije s Izraelom, a nekoliko desetina prisutnih protestiralo je s porukom da se protive normalizaciji i priznavanju Izraela.

“Al-Quds je naš“, “Normalizacija je izdaja“ i “Ne, dogovoru i priznanju Izraela“ su neki od slogana koje su demonstranti poslali sa skupa.

“Kartum neće izdati Al-Quds. Zvaničnici izdajice nas ne predstavljaju. Palestina nije na prodaju“, pisalo je na velikom transparentu.

Sudansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 2. februara da je s Izraelom postignut dogovor o normalizaciji odnosa, razvoju i kretanju naprijed na različitim poljima.

Uporedo s tim, u pisanom saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Izraela navodi se da je ministar vanjskih poslova Cohen bio u Kartumu i razgovarao o mirovnom sporazumu koji se planira ove godine potpisati s predsjednikom Sudanskog suverenog vijeća Abdel Fettahom al-Burhanom.

Navodi se da će sporazum biti potpisan uz saglasnost SAD-a, a da se ceremonija potpisivanja mirovnog sporazuma planira održati u Washingtonu.

Prihvati notifikacije