Magazin

U staklu nikad ne držite jedan sastojak iz kuće: Skroz uništava namirnice kao i njihov ukus

Nikad ne držite u staklu jedan sastojak iz kuće – uništiće skroz namirnice i njihov ukus!

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Staklene posude začinima daju izgled organizovanosti i estetike u kuhinji i kod kuće, ali često nisu najbolji izbor za skladištenje začina.

Dok većina ljudi koristi staklene posude za razne namirnice, uključujući i začine, istina je da oni mogu da utiču na ukus i miris vaših dragocenih začina ako ih čuvate predugo u njima. Promijenjeni sastav začina će uticati i na ukus vaše namirnice. Dakle, začine nemojte držati u staklenim posudama! Začine treba držati na tamnom i hladnijem mjestu, u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama.

Većina začina ima rok trajanja od oko dvije do tri godine, ali sa pravilnim skladištenjem možete produžiti njihovu svježinu i do pet godina ili čak duže, prema stručnjacima. Međutim, staklene posude nisu najbolje rješenje.

Meta Webster iz kompanije Seasoned Pioneers upozorava da staklene posude iz kuće nisu idealne za čuvanje začina kod kuće. Preporučuje hermetički zatvorene i neprozirne kontejnere kako biste sačuvali aromu, teksturu i ukus začina. Umjesto toga, preporučuje korišćenje vrećica za začine koje čuvaju proizvod od oksidacije i održavaju ga suvim i svežim.

Takođe, savjetuje da začine i ostale namirnice držite dalje od izvora toplote, kao što su rerna ili mašina za pranje sudova.