Sarajevo

U Sarajevu danas skup podrške palestinskom narodu

U Sarajevu će danas, 7. aprila, biti održan Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Neformalna grupa građana u koordinaciji s Palestinskom zajednicom i Udruženjem bosanskohercegovačkog-palestinskog prijateljstva poziva sve građane da prisustvuju skupu koji će biti održan na platou ispred sarajevske Vijećnice, s početkom u 11.30 sati.

Pročitajte još

Iz Palestinske zajednice napominju kako obilježavaju šest mjeseci krvave agresije na Gazu, tokom koje je više od 108.000 Palestinaca, blizu 4,5 posto ukupnog stanovništva Gaze, ubijeno ili ranjeno.

Oko 40 posto ovih žrtava su djeca.

Ubijena su najmanje 203 humanitarna radnika i 95 novinara i medijskih radnika. Uništeno je 60 posto stambenih jedinica u Gazi, zajedno sa 392 obrazovna objekta, 123 ambulante i 184 džamije.

Više od 1,7 miliona Palestinaca, tri četvrtine stanovništva Gaze, raseljeno je, a većina je nagurana u najjužniju oblast Rafah. Više od 1,1 milion Palestinaca suočava se sa katastrofalnom glađu.

Ovim putem pozivaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine, koji su proteklih šest mjeseci pružali nesebičnu podršku, da pokažu još jednom da solidarnost nije samo u riječima i da zajedno pošalju poruku solidarnosti s palestinskim narodom.

Podsjećamo da akcija za pomoć i dalje traje te da možete donirati tri KM pozivanjem humanitarnog telefona broj 090 292 000 (samo za pretplatnike kompanije “BH Telecom”) , kao i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa: 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom ‘Pomoć za Palestinu’) – naveli su.