Kvrguša je tradicionalno kozarsko jelo koje je ovom prilikom pripremala Indira Kapetanović iz Kozarca. Ona kaže da ni sama ne zna koliko je kvrguša u životu napraviila, ali pamti dobro da je prvu pripremila u trinaestoj godini.
Kvrguša je zapravo pečena piletina u tijestu, za koje je potrebno zamijesiti brašno, domaća jaja, sol i vodu.
– Na tijesto koje se izlije u vrelu nauljenu tepsiju poredamo posoljene komade piletine, a najljepše je kad se stave komadi od svih dijelova pileta. Mnogi kažu nema kvrguše bez leđa i vrata. Peče se na najjačoj temperaturi u rerni, a kada porumeni zaliije se mlijekom i vrhnjem – otkrila je Indira recept za ovaj specijalitet.
Sekretar KUD-a “Osman Džafić“ Alma Semanić ističe da već 18. godinu organizuju manifestacija “Veče prijateljstva“ i da je uvrštena u “Prijedorsko ljeto 2024“. Došli su na ideju da ove godine organizuju i “Kvrgušijadu“.
– Svi imaju nešto, pa hajde da i mi napravimo nešto što će naši sugrađani sigurno dugo pamtiti. Kvrguša potiče iz kozaračkog kraja i evo pokazali smo i kako se pravi i za one koji je nisu dosad probali da vide koliko je to jelo ukusno – kaže Semanić.
Umjetnički rukovodilac i koreograf KUD “Osman Džafić“ Armin Suljanović navodi da druženje u folklornom društvu nije samo igranje.
– To je i priča i vez, neki događaji. Naše krajiško jelo smo stavili na trpezu jer je zaista prepoznatljivo u ovom kraju. Dosta radimo scenske prikaze narodnih običaja i moramo raditi na tome, čuvati ono što je naše da se ne zaboravi – poručuje Suljanović.