Svijet

U Parizu kod Eiffelovog tornja napadnuti turisti. Jedan ubijen, dva povrijeđena

Muškarac je poginuo, a još dvoje je povrijeđeno u napadu nožem i čekićem na ulici u središtu Pariza.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je napadač ciljao turiste oko Quai de Grenelle, koji se nalazi blizu Eiffelovog tornja. Dodao je da je uhapšen 26-godišnji francuski državljanin otprije poznat sigurnosnim službama.

Osumnjičeni je prišao turističkom paru i nasmrt izbo njemačkog državljanina, rekao je. Onda je čekićem napao druge dvije osobe prije nego što je zaustavljen elektrošokerom i uhapšen.

Darmanin je rekao da je navodni napadač uzvikivao “Allahu akbar”, što na arapskom znači “Bog je najveći”, a kasnije je rekao policiji da je uznemiren jer “toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini”.

Rekao je da je osumnjičenik 2016. osuđen na četiri godine zatvora zbog planiranja zasebnog napada i da je bio na spisku francuskih sigurnosnih službi. Također se zna da je muškarac patio od psihičkih poremećaja, rekao je Darmanin.

Ured tužitelja za borbu protiv terorizma rekao je da je preuzeo istragu. Pišući na X, nekadašnjem Twitteru, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je saućešće svima onima koji su pogođeni “terorističkim napadom” i zahvalio hitnim službama na njihovoj reakciji. “Nacionalno protuterorističko tužiteljstvo bit će odgovorno za rasvjetljavanje ove stvari kako bi pravda bila zadovoljena u ime francuskog naroda”, rekao je, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije