Magazin

U Njemačkoj sve više ne žele kućne ljubimce...

U Njemačkoj je tokom pandemije koronavirusa naglo porastao interes za kućnim ljubimcima. Sada ih se mnogi žele riješiti, dijelom i iz finansijskih razloga. Zbog toga je većina prihvatilišta prepuna i obustavljaju prijem novih životinja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Njemačko udruženje za zaštitu životinja zabrinuto je zbog sudbine kućnih ljubimaca koje prihvatilišta za životinje više ne mogu primiti.

“Mora se osigurati da se vlasnici na drugi način riješe svojih životinja. Pomama za kućnim ljubimcima, koja se desila tokom perioda pandemije, u punom zamahu pokazuje svoje posljedice”, izjavio je za Uredničku mrežu Njemačke (RND) predsjednik Saveza udruženja za zaštitu životinja Thomas Schroder.

Prema njegovim riječima, svakim danom se javlja sve više onih koji se žele riješiti životinja. Udruženje za zaštitu životinja trenutno ne zna ni za jedno prihvatilište za životinje u Njemačkoj koje, kako je istakao Schroder,, trenutno nije puno ili da u njemu nije smješteno više životinja nego što predviđaju kapaciteti.

Prihvatilišta najavljuju obustavu prijema životinja

Tako je, na primjer, prihvatilište za životinje Suderstrasse u Hamburgu nedavno prestalo da prima pse i mačke, čak i one pronađene na ulici ili koje je zaplijenila veterinarska služba.

I u Berlinu, gdje se trenutno zbrinjava više životinja nego što ima slobodnih mjesta, kapaciteti su popunjeni, kako je saopćila jedna portparolka. Kako je kazao menadžer Michael Sperlich, prihvatilište u Leipzigu je puno do vrha.

U Minhenu formalno ne postoji obustava prijema životinja, ali postoji tzv. lista čekanja, rekla je menadžerka tamošnjeg prihvatilišta Eva-Maria Natzer. Vlasnici koji žele predati svoje životinje, u pojedinim slučajevima, moraju čekati sedmicama ili mjesecima.

Međutim, nisu sva skloništa za životinje otvoreno saopćila da je obustavljen prijem, tako da ih vlasnici koji žele predati svoje životinje ipak trebaju kontaktirati. Eventualno mogu dobiti pomoć u posredovanju.

Prema koalicionom sporazumu, nova fondacija bi trebala pomoći

Portparol Saveznog ministarstva za hranu i poljoprivredu (BMEL) rekao je za RND da je rad prihvatilišta za životinje neophodan za zaštitu životinja.

“Iako savezna vlada nema finansijske obaveze, pružila je finansijsku pomoć za ublažavanje troškova nastalih zbog pandemije ili smještaja životinja iz Ukrajine”, naveo je.

Prema koalicionom sporazumu, trebalo bi razmotriti osnivanje fondacije za dalju podršku prihvatilištima za životinje.

Situaciju pogoršavaju skupe usluge veterinara

U prihvatilištima pak ne završavaju samo životinje nabavljene i kupljene tokom pandemije. Očito je da se mnogi vlasnici odriču svojih životinja iz finansijskih razloga. Od stupanja na snagu novih uredbi za naknade za usluge veterinara u novembru 2022., mnogi tretmani i zahvati u klinikama za životinje su značajno poskupjeli.

“Na području Stuttgarta više se ne može sterilizirati mačka za manje od 200 eura, a kada je riječ o ženki psa mora se računati i s 1.000 eura”, ukazala je Ursula Gericke, šefica prihvatilišta za životinje u Ludwigsburgu.

Napomenula je da postoje subvencije za osobe s niskim primanjima, a u mnogim slučajevima jedino rješenje je prihvatilište. Za mnoge hronično bolesne životinje to je posljednja stanica, prenosi Deutsche Welle.

Prihvati notifikacije