Svijet

U napadu ekstremista u Burkini Faso ubijeno najmanje 40 civila

Džihadistički militanti ubili su najmanje 40 civila tokom napada na sjeveru Burkine Faso tokom vikenda, saopćio je Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

FOTO: EPA-EFE/ASSANE OUEDRAOGO EPA-EFE/ASSANE OUEDRAOGO
FOTO: EPA-EFE/ASSANE OUEDRAOGO EPA-EFE/ASSANE OUEDRAOGO
Arhiva

Posljednji prijavljeni napad u regiji prepunoj džihadističkih aktivnosti desio se u nedjelju u gradu Djibo, u kojoj su brojne raseljene osobe potražile utočište.

Borci iz grupe povezane s al-Qaidom napali su vojne baze, kuće i kamp za raseljene, saopćio je u utorak portparol Ureda za ljudska prava UN-a Seif Magango.

Napadači su ubili najmanje 40 civila, ranili više od 42, zapalili tri skloništa za raseljena lica i 20 prodavnica, navodi se u saopćenju.

Vojna hunta koja je prošle godine preuzela vlast u Burkini Faso nije direktno komentirala napad.

Državna novinska agencija javila je o napadu u ponedjeljak, ali nije spomenula civilne žrtve. Rečeno je da su napadači potisnuti, a Djibo vraćen legalnim vlastima.

Burkina Faso je jedna od nekoliko zapadnoafričkih zemalja koje se bore protiv pobune koja se ukorijenila u Maliju 2012. godine i otada se proširila na regiju Sahel južno od Sahare.

Grupe povezane s al -Qaidom i Islamskom državom osvojile su ogromnu teritoriju tokom protekle decenije, ubijajući hiljade i raseljavajući više od šest miliona ljudi u tom procesu.

Nasilje se nedavno proširilo na sjever primorskih zemalja uprkos lokalnim i međunarodnim vojnim naporima da ga zaustave.

Niz vojnih udara u Burkini Faso i njenim susjedima Nigeru i Maliju, između ostalih, u posljednje tri godine dodatno je pojačao nestabilnost.

Najmanje 70 civila ubijeno je, većinom staraca i djece, u napadu na selo na sjeveru Burkine Faso u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije