BiH

U Jajcu pronađen arsenal oružja, oduzeti "Šmajser", snajper, municija...

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Jajce su na području Jajca kod dvije osobe pronašle više komada oružja, streljiva i vojne opreme.

FOTO: MUP SBK
FOTO: MUP SBK

Poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u suradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvo koje su usmjerene na pronalazak i oduzimanje nelegalnog oružja i eksplozivnih materija, dana 3. novembra policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Jajce su, na osnovu naredbe Općinskog suda Jajce, u mjestu Borci izvršili pretres vikendice koju koristi S. J. (2002.), navodi se u saopštenju Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

“Nakon što mu je uručena naredba za pretres isti je dobrovoljno predao njemački automat tzv. Šmajser sa praznim okvirom i 16 komada oštrog streljiva za karabin”, rekli su iz MUP-a SBK-a.

Prilikom navedenog pretresa pronađen je karabin, jedna automatska i dvije poluatomatske puška te skraćena lovačka puška i dvije zračne puške kao i 124 komada streljiva kalibra 7,62 mm i dvije kutije dijabola za zračnu pušku.

Također, policijski službenici PS Jajce su dana 1. novembra izveli još jednu uspješnu akciju, prilikom koje su izvršili pretres kuće, pratećih objekata i vozila koje koristi M. M. (1995.) u mjestu Bulići, opština Jajce.

Prilikom pretresa pronađeno je oduzeto sljedeće oružje, municija i vojna oprema: poluatomatska puška PAP s optikom i 132 komada streljiva, pištolj marke “Glock” s okvirom i jednim metkom kalibra 9 mm, jedna zračna puška s optikom, streljivo za malokalibarsku pušku, optika marke „Hengmei“, vojni bajonet u futroli crne boje, 35 komada streljiva kalibra 22 mm, spremnik za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, spremnik za vojni snajper kalibra 7,9 mm, prigušivač za papovku, streljivo za lovačku pušku, četiri komada kalibra 12 mm i vojni sanduk za municiju kalibra 12,7 mm.

“U saradnji s nadležnim tužilaštvom sve navedeno oružje i streljivo su oduzeti, a protiv osumnjičenih S. J. i M. M. se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u vezi s dokumentiranjem i dokazivanjem kaznenog djela nedozvoljenog držanje oružja ili eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju.